miercuri, august 10, 2022

Gheorghe Tadici, scrisoare deschisă de susținere a „Ordonanței Novak”: „Beneficiile sunt mult mai mari decât impactul negativ”

by Redacția

Gheorghe Tadici susține în totalitate inițiativa ministrului Sportului Eduard Novak care a emis, la începutul lunii iulie, un ordin de ministru prin care impune cluburilor care activează în sporturile de echipă  să aibă un minim de 40% dintre sportivii de naționalitate română.

Gheorghe Tadici este recunoscut pentru perseverența și curajul cu care promovează jucătoare tinere la echipele de handbal pe care le antrenează, de multe ori acestea fiind și foarte tinere.

”Ordonanța Novak” este aprig contestată de cei mai mulți conducători de cluburi sportive din țara noastră.

Gheorghe Tadici nu doar că o susține, dar și explică beneficiile acesteia, într-o scrisoare deschisă.

ARGUMENTE ÎN FAVOAREA OMS 500

– Sportul de performanță este finanțat într-o proporție covârșitoare din fonduri publice

– Finanțarea sportului de performanță din fonduri publice trebuie încadrată într-o politică națională care să aibă drept obiectiv performanța loturilor naționale ale României

– Este adevărat că OMS 500 intră în vigoare într-un moment în care cluburile și-au definitivat loturile pentru sezonul 2022-2023 dar acest aspect are un impact minor, afectând mai puțin de 10% din cluburi

– Măsura trebuie implementată de urgență, din perspectiva participării la JO Paris 2024

– Beneficiile măsurilor impuse sunt mult mai mari decât impactul negativ pentru un club sau altul”, se arată în prima parte a documentului amintit.

”Ordonanța Novak nu afectează activitatea handbalistică”

Fostul selecționer al naționalei feminine de handbal a României explică în continuare de ce ”Ordonanța Novak” nu afectează în nici un fel activitatea sportului pe semicerc din țara noastră.

”- Măsura nu are niciun impact în handbalul masculin, pentru că avem deja de 2 sezoane regula potrivit căreia fiecare echipă este obligată să înscrie în raportul de joc 8 jucători români, dintre care 2 trebuie să se afle permanent în teren

– Măsura are un impact minim în handbalul feminin, pentru că toate cluburile au în lot 7-8 jucătoare de cetățenie română. Acum antrenorii fiecărei echipe, vor fi obligați să le antreneze și să le acorde mai multă atenție, pentru a le crește valoarea, cu efecte benefice pentru jucătoarele de lot național, aflate în lupta pentru calificarea la JO Paris 2024.  

– De altfel, în ultimii 2 ani au fost discuții continue pentru implementarea unor astfel de măsuri în handbalul feminin și cluburile erau avizate de această posibilitate.

– Măsura ar fi criticabilă doar dacă Ligile Naționale ar fi ligi profesioniste, fără finanțare sau cu o finanțare nesemnificativă din fonduri publice.Ce măsuri cere Gheorghe Tadici celor care se opun aplicării ”Ordonanței Novak”

”Celor puțini, care contestă măsurile, li se pot opune următoarele măsuri alternative pe care le-ar putea lua statul român:

– limitarea cuantumului salariului unui sportiv, ce poate fi plătit din fonduri publice;

– corelarea numărului de sportivi de cetățenie română din lot, cu ponderea fondurilor publice ce constituie bugetul fiecărui club (de exemplu, dacă 80% din buget vine din fonduri publice, 80% dintre sportivi să fie de cetățenie română)

Cu siguranță, aceste măsuri nu sunt de dorit”, a transmis Gheorghe Tadici.

Citește și...

Acest site utilizează cookie-uri. Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul site-ului, pentru a analiza traficul și pentru a-ți asigura o experiență cât mai plăcută. Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugam să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. Accept Mai multe detalii