miercuri, august 17, 2022

La mulți ani, Ecaterina Szabo!

by Redacția

Sportivă cu performanțe și contribuții remarcabile în afirmarea gimnasticii românești pe plan național și internațional. În perioada 1980-1987 a realizat un palmares de excepție.

Debutează la CE de junioare de la Lyon (1980) unde cucerește 4 medalii de aur la individual compus, bârnă, sărituri și sol.
Este câștigătoare CI ale României, edițiile 1982-1984.

La CE de senioare de la Goteborg (1983), E. Szabo câștigă 2 medalii de aur la paralele și sol, una de argint la sărituri și una de bronz la individual compus, iar la europenele de la Helsinki (1985) o medalie de argint la sărituri.
La CM de la Budapesta (1983) cucerește titlul mondial la sol, pe cel de vicecampioană la sărituri, paralele și pe echipe și o medalie de bronz la individual compus. În 1985, la CM de la Montreal obține 3 medalii de argint la sărituri, bârnă și pe echipe, iar în 1987, la Rotterdam câștigă împreună cu echipa medalia de aur și o medalie de bronz la bârnă.

A reușit să obțină între 1983 și 1984, 17 note de zece, devenind Regina JO din Los Angeles.

Cel mai mare succes din cariera sa îl realizează la JO din 1984 când cucerește 4 titluri de campioană olimpică cu echipa, la sărituri, bârnă și sol, precum și medalia de argint la individual compus. A fost cea mai premiată sportivă a acelei ediții.

O carieră strălucitoare în care Kati Szabo a adunat 28 de medalii dintre care 15 de aur.

Retrasă din activitatea competițională, a devenit antrenoare și arbitru internațional.

Maestru emerit al sportului. Inclusă în Hall of Fame (Oklahoma) alături de celebrități mondiale din rândul gimnaștilor din toate timpurile.

Citește și...

Acest site utilizează cookie-uri. Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul site-ului, pentru a analiza traficul și pentru a-ți asigura o experiență cât mai plăcută. Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugam să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. Accept Mai multe detalii