miercuri, august 17, 2022

Adin Cojocaru: Anul 2021 a avut şi lucruri frumoase, dar şi lucruri neplăcute

by Redacția
Cupa Romaniei 2021 | Dinamo Bucuresti – SCM U Craiova 3 - 1 ©️ All rights reserved-SportExclusiv by COS

Preşedintele Federaţiei Române de Volei, Adin Cojocaru, a declarat, pentru AGERPRES, că anul 2021 a avut lucruri frumoase, precum organizarea la Cluj-Napoca a unei grupe a Campionatului European de volei feminin, dar şi lucruri neplăcute, cum ar fi ratarea calificării la CE a echipei naţionale masculine.

„Anul 2021 a avut şi lucruri frumoase şi bune, experienţe noi, mă refer la organizarea meciurilor din cadrul Campionatului European, dar şi lucruri neplăcute, cum ar fi ratarea calificării seniorilor la turneul final al Campionatului European. Mă bucură acumularea de experienţă de la organizarea Campionatului European la Cluj-Napoca. Confederaţia europeană ne-a lăudat şi a apreciat munca depusă, noi fiind una dintre ţările organizatoare care a îndeplinit absolut toate condiţiile impuse la un standard ridicat. Din punct de vedere al participării naţionalei feminine la Campionatul European de la Cluj, într-adevăr, obiectivul federaţiei a fost să ieşim din faza grupelor şi nu am reuşit. Însă încercăm să creăm o echipă naţională de viitor, care să aibă un traseu mai îndelungat, ca atare şi performanţele o să apară cu răbdare într-un interval de timp mediu sau lung. Asta pentru că şi lotul pe care l-am avut la Campionatul European avut o medie de vârstă de 22,6 ani. Aşadar încercăm să construim”, a afirmat el.

România U18 a încheiat mondialul din Mexic pe poziția a șasea.

„Cu naţionala Under-18 feminină am participat la CM din Mexic de unde ne-am întors cu un loc 6. Nu este o medalie, este adevărat, dar pentru dezvoltarea voleiului românesc juvenil un loc 6, dublat şi de cel din 2019, reprezintă o performanţă deosebită. Asta înseamnă că la nivel de echipă de juniori avem o masă calitativă care ne dă speranţe pentru creionarea unei viitoare echipei naţionale la senioare. La Europenele Under-16 ne-am calificat la turneul final numai cu fetele, nu şi cu băieţii. Cu fetele nu am ieşit din faza grupelor, am încheiat pe un loc 12. Dar ţin să menţionez că este a patra generaţie Under-16 într-o perioadă de 4-6 ani care se califică la turneul final al Campionatului European. Au fost rezultate mai bune sau mai puţin bune, dar totuşi România este acolo în primele să spunem 12 echipe ale Europei. Ceea ce reprezintă un lucru important la vârsta de 16 ani. Per total consider că a fost un an reuşit, federaţia şi-a îndeplinit toate acţiunile pe care şi le-a propus”, a adăugat Cojocaru.

Preşedintele a menţionat că în continuare există probleme de ordin juridic, conducerea FRV aleasă în 2020 nefiind nici acum înscrisă în Registrul Federaţiilor din cauza unui proces aflat pe rol.

„Problemele noastre de anul acesta au fost aceleaşi de după alegerile din 2020… În sensul în care conducerea Federaţiei Române de Volei nu a ajuns încă să fie înscrisă în Registrul fundaţiilor şi federaţiilor din cauza unor lucruri pe care noi nu le putem înţelege. În primăvară am avut o hotărâre judecătorească prin care eu am fost recunoscut ca preşedinte, la fel cei doi vicepreşedinţi, deci trei dintre membrii Consiliului Director. Însă ceilalţi cinci membri ai Consiliului Director nu. Noi am atacat această decizie cu apel şi acum aşteptăm decizia finală… Dar se tot amână. Statutul federaţiei prevede ca alegerea membrilor Consiliului Director să se facă în funcţie de numărul de voturi pe care îl obţin în Adunarea Generală, iar noi aşa am făcut, dar instanţa a interpretat greşit şi a spus că fiecare membru al Consiliului Director trebuie să fie votat de 50 plus 1 dintre membrii AG, lucru care este cu totul şi cu totul diferit. Aşa că aşteptăm o decizie în acest proces pentru a putea înregistra conducerea federaţiei în Registrul federaţiilor”, a explicat oficialul FRV.

În 2022, Federaţia Română de Volei îşi propune atragerea unui număr cât mai mare de copii către această disciplină, precum şi calificarea echipelor naţionale la Campionatele Europene.

„Sperăm ca anul care vine să fie şi mai bun poate şi din punct de vedere al bugetului primit de la Ministerul Sportului, pentru a putea face şi mai multe lucruri. Pentru că ne dorim să dezvoltăm federaţia, să creăm o imagine mai bună voleiului românesc şi să atragem mai mulţi copii la sală. Obiectivele noastre, cronologic vorbind, încep cu calificările la Campionatul European de juniori Under-16 fete şi Under-17 băieţi. Apoi avem calificări la Campionatul European cu fetele care au fost la Campionatul Mondial de anul acesta, adică Under-18… Iar cu ele avem obiectiv să intrăm la Campionatul European în primele şase locuri. Cu aceeaşi echipă vom participa la FOTE, ediţie care ar fi trebuit să aibă anul trecut, dar s-a amânat pentru 2022. Iar cu echipele de seniori feminin şi masculin avem programate în 2022 calificările pentru Campionatul European”, a afirmat el.

Cei mai buni voleibalişti români ai anului 2021

Alexia Căruţaşu (Galatasaray Istanbul) şi Marian Bala (CSM Arcada Galaţi) sunt cei mai buni voleibalişti români ai anului, în timp ce, în opinia lui Adin Cojocaru, titlul de sportivul anului ar trebui împărţit de echipajul de canotaj Simona Radiş/Ancuţa Bodnar şi spadasina Ana-Maria Popescu.p

„Sportivii anului în cadrul Federaţiei Române de Volei au fost aleşi de Consiliul Director. La feminin o avem pe Alexia Căruţaşu, iar la băieţi pe Marian Bala. Iar cel mai bun antrenor a fost ales Marius Macarie, antrenorul care s-a clasat pe locul 6 cu naţionala Under-18 la Campionatul Mondial. Într-un clasament al tuturor disciplinelor eu văd două direcţii. Mai întâi, Ana-Maria Brânză, care a disputat o finală individuală la Jocurile Olimpice, ceea ce reprezintă un lucru extraordinar. Iar apoi le-aş premia şi pe cele două sportive de la canotaj, Radiş şi Bodnar, care au câştigat medalia de aur la Tokyo”, a precizat Adin Cojocaru.

România a organizat pentru prima oară după 1963 o grupă a Campionatului European de volei feminin la Cluj-Napoca în perioada 18-25 august. Echipa naţională a României, care avea ca obiectiv calificarea în optimile de finală, nu a reuşit să treacă de faza grupelor, înregistrând cinci înfrângeri: 1-3 cu Turcia, 0-3 cu Suedia, 1-3 cu Olanda, 1-3 cu Finlanda şi 0-3 cu Ucraina.

Echipa naţională masculină a României a ratat calificarea la turneul final al Campionatului European, ocupând doar locul 3 în clasamentul Grupei E a preliminariilor, cu 10 puncte. În urma eşecului, antrenorul Dănuţ Pascu a fost înlocuit în funcţia de selecţioner cu Sergiu Stancu.

Reprezentativa feminină Under-18 a României s-a clasat pe locul 6 la Campionatul Mondial de la Durango (Mexic). La această ediţie a CM U18, România a întregistrat următoarele rezultate: 3-0 cu Porto Rico, 3-0 cu Nigeria (la ”masa verde”), 1-3 cu SUA şi 3-2 cu Thailanda, toate în grupă, 3-2 cu Slovacia în optimi, 0-3 cu Italia în sferturi, 3-1 cu Turcia în primul meci din turneul pentru locurile 5-8 şi 0-3 cu Brazilia în partida pentru locul 5.

CSM Volei Alba Blaj a pierdut finala Cupei Challenge, fiind învinsă de echipa turcă Sistem9 Yeşilyurt Istanbul cu 3-0 în ambele manşe.

Sursa AGERPRES

Citește și...

Acest site utilizează cookie-uri. Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul site-ului, pentru a analiza traficul și pentru a-ți asigura o experiență cât mai plăcută. Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugam să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. Accept Mai multe detalii