Forumul în cadrul căruia au fost analizate atât programul de pregătire și calificare, cât şi participarea sportivilor români la Tokyo 2020, a avut loc astăzi la Complexul Olimpic Sydney 2000 din Izvorani. La dezbateri, alături de Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, și George Boroi, secretarul general al COSR, au fost prezenți ministrul (interimar) Tineretului și Sportului Eduard Novak reprezentanții celor 23 de federații sportive naționale olimpice care au fost incluse în programul de pregătire, calificare și participare la JO Tokyo 2020, reprezentanți ai Agenției Naționale Anti-Doping, Institutului Național de Medicină Sportivă, Institutului Național de Cercetare pentru Sport, Comisiei Tehnice Olimpice și pentru Sportul de Performanță, Comisiei Medicale a COSR și Centrului Olimpic de Testare și Asistență Științifică.
Evenimentul a început cu intonarea imnurilor de stat al României și Olimpic, iar președintele COSR a luat cuvântul în deschidere. Mihai Covaliu a atras atenția că diferenţa dintre ce şi-au propus federaţiile naţionale şi ce au realizat în Japonia, acolo unde România a câştigat doar 4 medalii (una de aur şi 3 de argint), a fost cam mare.
„Federaţiile şi-au propus obiective îndrăzneţe. Dar faţă de ceea ce şi-au propus şi ceea ce s-a realizat a fost o diferenţă cam mare. Trebuie să fie un moment al adevărului şi federaţiile sportive naţionale să înceapă această transformare, această reformă din interior spre exterior”, a spus Mihai Covaliu.
”Comitetul Olimpic și Sportiv Român a oferit sportivilor din loturile olimpice, federațiilor, cu ajutorul partenerilor noștri, tot ceea ce au avut nevoie în acest ciclu olimpic. Am girat asumările federațiilor și e momentul ca acestea să implementeze măsurile care pot trezi sportul românesc!. Federațiile care și-au îndeplinit obictivul sunt canotaj, scrimă și natație. În următorul ciclu olimpic principala nevoie este de a avea antrenori competenți la conducerea loturilor olimpice, de infrastructura adecvată sportului de performanță, de echipe de specialiști în cadrul loturilor olimpice cu import de know-how. De asemenea, e imperios necesar controlul și monitorizarea pregătirii în cadrul loturilor olimpice. Investiția în viitor, în sportivii din centrele olimpice de juniori și tineret, poate salva sportul românesc. E important ca sportul să devină prioritate națională! a punctat Mihai Covaliu.
Ministrul interimar, Novak a vorbit despre nevoia de o strategie comună a tuturor federațiilor și a evidențiat colaborarea bună dintre COSR și MTS. Novak a vorbit federațiilor despre nevoia unor programe aplicate, modern, pentru performanță, și le-a oferit ajutor acestora în creearea lor.
Secretarul general al COSR, le-a vorbit celor prezenți despre asumare realistă și nevoia unor programe care să vizeze toate planurile sportului de performanță. Cel mai mult a pus accent pe formarea sportivilor din centrele naționale olimpice de juniori și tineret. Un capitol aparte de care a vorbit este formarea și perfecționarea continua a specialiștilor, despre priorități și despre evaluarea unor obiective intermediare. ”Performanță fără asistență științifică la cel mai înalt nivel nu se poate face!” a concluzionat George Boroi.
Comisia Tehnică Olimpică a fost cea care a estimat corect șansele sportivilor români la JO Tokyo 2020, 4-6 medalii, iar acum va propune spre aprobare Comitetului Executiv al COSR criteriile de finantare pentru loturile olimpice și criterii noi de a promova în loturile olimpice.
Fiecare federație si-a prezentat raportul în funcție de obiectivele asumate. FR Atletism, FR Baschet, FR Box, FR Canotaj, FR Ciclism, FR Gimnastică, FR Gimnastică Ritmică, FR Fotbal, FR Haltere, FR Handbal, FR Judo, FR Kaiac-Canoe, FR Karate, FR Lupte, FR Natație și Pentatlon Modern, FR Polo, FR Rugby, FR Scrimă, FR Tenis, FR Tenis de Masă, FR Tir Cu Arcul, FR Tir Sportiv, FR Yachting, FR Taekwondo WTF, FR Triathlon au vorbit despre tot ceea ce au întâmpinat în procesul de pregătire, calificare și participare la Tokyo 2020.