Campioanele Romaniei din ultimii 25 de ani sunt in pragul falimentului sau in liga a doua, in caz ca nu au disparut de tot, precum Unirea Urziceni. Dupa sase cereri de insolventa in ultimele doua sezoane si in conditiile incertitudinilor privind o vanzare profitabila a drepturilor TV.
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, le-a dat o veste proastă echipelor de pe locurile retrogradabile, precum Pandurii. care sperau să scape de excludere pentru că în faţă sunt formaţii ce au mari probleme cu banii şi sunt în insolvenţă. El a spus că nu se putea introduce în manualul de licenţiere pentru Liga I retrogradarea ca sancţiune pentru cluburile intrate în insolvenţă din cauza numărului mare al acestora.
Liga insolventelor!
„Pe termen scurt, soluţia este modificarea manualului de licenţiere. Pe de o parte nu se mai retrogradează, dar introducem conceptul de fair-play financiar, astfel încât de acum înainte toate cluburile care intră în insolvenţă vor fi depunctate. Ştiu că există voci care solicită retrogradarea, dar gândiţi-vă ce ar fi însemnat să introducem acest sistem de retrogradare, cu câte echipe ne-am fi desfăşurat activitatea la nivelul Ligii I „, a afirmat Burleanu.
În insolvenţă se află grupările Rapid, Universitatea Cluj, Oţelul Galaţi, Dinamo, CFR Cluj şi Petrolul. Declaraţia lui Burleanu vine după o declaraţie a lui Gică Hagi, care a spus că în Europa, cluburile aflate în insolvenţă trec în Divizia B
Petrolul Ploiesti a mărit lista echipelor care au cerut sa intre in insolventa. CFR Cluj, Otelul, Rapid, U Cluj si Dinamo au intrat deja in insolventa si nu au dreptul de a participa in cupele europene. In aceste conditii, conform situatiei de acum din clasament, in competitiile europene ar putea evolua in mod sigur Steaua (locul 1), in timp ce pentru celelalte pozitii se lupta Astra (locul 2), FC Botosani (locul 6) si Viitorul (locul 8).
Campionatul intern traverseaza unul din cele mai grele momente din istorie. Patronii echipelor sunt retinuti unul dupa altul, iar echipele intrate in insolventa apar precum ciupercile dupa ploaie.
In acest moment, Petrolul (in cazul in care se va aproba dosarul de intrare in insolventa) CFR Cluj, Otelul, Rapid, U Cluj si Dinamo nu au drept de a participa in competitiile europene.
Astra Giurgiu (echipa aflata pe locul doi) nu se afla nici ea intr-o situatie prea buna, patronul Ion Niculae avand si el probleme cu legea. Acest lucru ar putea insemna, de asemenea, intrarea in insolventa, daca omul de afaceri va fi, de exemplu, retinut.
Pe langa toate acestea, echipe precum FC Brasov si Otelul se afla si ele intr-o situatie disperata si nu se poate vorbi de o eventuala participare in cupele europene. De asemenea, CS U Craiova nu are drept de a juca in competiile organizate de UEFA (nu are trei ani de cand este afiliata la FRF – asa cum spune regulamentul in vigoare).
Oltenii ar putea participa totusi daca vor primi o derogare din partea UEFA, lucru greu de crezut insa (se va discuta concret, pe baza regulamentului).
Pe langa Steaua, mare favorita la castigarea titlului, pentru locurile din cupele europene se lupta, in acest moment dupa ultimele schimbari, Astra Giurgiu, ASA Targu Mures (locul 4), FC Botosani (locul 6) si Viitorul Constanta (locul 8).
Din 2016, conform coeficientilor, Liga 1 ar putea avea in total 5 echipe in cupele europene (Champions League si Europa League). In acea stagiune insa, campionatul intern va avea 14 echipe. Mai mult de jumatate din echipe ar putea sa nu aiba drept de participare, in timp ce restul s-ar putea lupta pentru participarea in cupele europene.