Câți bani încasează FRH din TAXELE de transfer

Drumul banilor în sportul românesc este  încurcat de birocrație, taxe și normal impozite. Chiar dacă la unele cluburi de handbal, finanțarea este de la stat (primărie ori consiliul județean) impozitul este plătit ca și un club privat. Schimbări la nivelul federației nu prea s-au făcut, având în vedere că și în acest moment echipele umblă cu carnetele după ele chiar dacă FRH are un sistem electronic pus la dispoziție pentru echipe.

Handbalul românesc nu este într-o situația prea îmbucurătoare, avem în Liga Florilor doar o singură echipă 100% românească, nou promovata CSM Deva.

La startul noului sezon competițional în Liga Florilor, sunt 74 de jucătoare străine, cu 19 mai mult față de sezonul 2018-2019. La debutul CSM-lui în liga națională am avut în premieră doar jucătoare străine pe teren.

Federația de specialitate, în fiecare an primește de la guvern un buget pe care îl „mânuiește” cum crede de cuvință, dar pe lângă acest buget care este destul de consistent, FRH taxează cluburile ca și în occident. Echipele primesc de la stat buget în LEI și achită TAXE către FRH raportat la euro.

„Taxe transfer jucători de altă cetățenie decât română (în lei la cursul din ziua plății) dar în regulament este specificat EURO:

  • primii doi jucatori – cate 1.000 euro
  • al treilea jucator – 2.000 euro
  • al patrulea jucator – 3.000 euro, s.a.m.d.” se arată în regulamentul FRHandbal.

Jucătoarele străine din Liga Florilor 2021-2022:

  1. CSM București 12 jucătoare
  2. Dunărea Brăila 11
  3. SCM Rm. Vâlcea 10
  4. Minaur Baia Mare 7
  5. Gloria Bistrița 7
  6. Măgura Cisnădie 6
  7. Rapid București 5
  8. Gloria Buzău 4
  9. Știința București 3
  10. SCM Craiova 3
  11. Dacia Mioveni 3
  12. CSM Slatina 2
  13. HC Zalău 1
  14. CSM Deva 0

După un calcul, doar de la cele 14 echipe din Liga Florilor se strâng aproape 160.000 euro (doar TAXE DE TRANSFER), bani care merg de la cluburi către federație și pe final o parte din ei ajung iar la stat.  Potrivit Ministerul Tineretului şi Sportului, Federația Română de Handbal a primit BUGET suma de 5.200.000 lei.

Pe hârtie, pe anul 2020, la handbal erau 7879 de sportivi legitimați dar, numărul antrenorilor a scăzut an de an și a ajuns la 402. Din drepturile TV, Federația încă nu a anunțat exact care este suma cuvenită fiecărei echipe, au precizat doar procentul, TRANSPARENȚĂ?

Poate ne trezim că sportul înseamnă și altceva!

Banii pe care Federația îi încasează din taxele de legitimări, aproape jumătate de milion de euro pe sezon, se duc în măriri de salarii la angajații FRH, în loc să fie investiți în centre de junioare.

Urmează alegerile la Federația Română de Handbal și iar se vor lansa promisiuni, se va vorbi de strategii ale handbalului românesc, de o relansare. Povești, vorbărie multă dar ceea ce rămâne sunt doar cifrele. Poziția a 12-a la CM 2019, locul 12 CE 2020, locul 13 CM 2019…

Citește si...

Trei meciuri amicale în 5 zile pentru tricolore

Mircea M

Schimbare de ultimă oră în lotul național

Redacția

Reformă la Minaur

Mircea M

Naționala României se reunește la începutul lunii martie

Mircea M

România va juca două amicale cu Suedia, în deplasare

Redacția

Victorie în ultima secundă pentru Minaur Tineret. Rezultatele Turneului al treilea

Mircea M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More