Singura soluție ar fi constituirea Ligii Cluburilor și eliminarea federației din procesul de organizare a campionatului și a Cupei. Având în vedere sumele pe care le primesc cluburile de la partenerul FRH sunt de-a dreptul ridicole.
DrepturileTV la fotbal sunt între 30 – 70 % din bugetul clubului
„Federaţia Română de Handbal impune cluburilor multe reguli legate de partenerul TV, în condiţiile în care împarte 150.000 de euro pe sezon la 28 de echipe (aproximativ 5000 de euro / sezon). Practic, cluburile sunt obligate la un efort financiar mult mai mare decât primesc, în schimb, din drepturile TV, informează Prosport. Conform informaţiilor pe surse, Federaţia Română de Handbal a obţinut în 2018 de la TVR, Digi Sport şi Telekom Sport 400.000 euro/sezon.
„Fiecare club face după cum înțelege!”
,,În cazul în care Partenerul TV notifică clubul că sistemul de energie electrică nu este adecvat, clubul gazdă trebuie să pună la dispoziţie un generator de curent adecvat?” Acest aspect este ieșit din comun. Ne referim la modalitatea de conectare la energia electrică, ori pur și simplu partenerul FRH a devenit peste noapte electrician? Carul TV, în mod normal ar trebui să fie prevăzut cu un generator propriu de curent (totuși mai sunt și oameni de specialitate printre noi)
„Cluburile vor menţiona Partenerul TV ca partener, cu siglă, pe site-ul acestora şi în toate materialele de promovare ale meciurilor transmise (afişe, programe, postere, pliante, bilete, invitaţii etc).” FRH unde aveți postat link către fiecare club, majoritatea lor având site-uri. Pe pagina FHR nu găsim nici o înformație despre fiecare club în parte, doar clasamente, meciurile din cadrul etapelor cu marcatoari, aspect ce este benefic pentru noi, dar unde regăsim linkurile…….
„Cluburile au obligativitatea de a produce un panou de interviuri a cărui grafică va fi pusă la dispoziţie de FRH.” acest aspect este bine venit.
„Pentru meciurile care nu sunt transmise la TV, responsabilul din partea clubului pentru marketing și media are obligativitatea să trimită declarații din partea antrenorilor ambelor echipe și de la câte un jucător al fiecărei echipe către comunicare@frh.ro. Citatele trebuie trimise în maximum o oră de la încheierea partidei.” mai scrie în vestitul „caiet de sarcini”.
– Domnilor din Federație, din moment ce trebuie patru declarații, mai exact fiecare antrenor, care din ei (principal, secundar?), că la jucători se subînțelege, râmâne la latutudinea responsabilului media.
– În acest paragraf nu este menționat „obligatoriu”, adică pe înțelesul cititorilor: antrenorii sunt obligați să meargă la declarații la finalul fiecărui meci, ori ce se întâmplă când unul dintre antrenori, este puțin mai supărat și spune: vin peste 15 minute, vreau să fac ședință cu jucătoarele, care ține 30 de minute!
– Cum pot să mai respecte reprezentanții cluburilor acea oră magica?
– De ce o oră și nu două? Ar fi trebuit să vă consultați înainte de a lua decizii așa din spatele unui birou.
– Ce anume este în spatele acestor idei și unde ajung aceste declarații? le postați pe site-ul FRH, ori le dați la trusturile de presă?
PNG, JPEG, GIF, SVG… etc, ce format trebuie trimis la FRH?
„Cluburile au obligaţia de a avea un fotograf la fiecare meci de pe teren propriu. Fotograful împreună cu responsabilul de marketing şi media au obligativitatea de a trimite, la maxim o oră de la terminarea jocului, fotografii către adresa comunicare@frh.ro, respectând următoarele cerinţe:
− Dimensiunea minimă a imaginilor trebuie să fie de 3000×4000 sau asemănător (minim 12 megapixeli);
− Trebuie trimise un minim de 5 fotografii cu jucători în acţiune;
− Trebuie trimise fotografii cu materialele de branding şi media (banner masă oficială, panou
interviuri, banner competiţie şi sponsori ai competiţiei, prezentarea echipelor);
− Fotografiile trimise nu vor avea aplicat watermark.” informează caietul de sarcini.
În legătură cu „FOTOGRAFUL” pentru fiecare club, este o cerință bine venită! Din punctul nostru de vedere dacă ne referim la „dimensiunea minimă” stipulată în acest „caiet de sarcini” o fotografie ar trebuie să fie de 3000/4000 pixeli sau asemănător (12 megapixeli)???, totul rămane la latitudienea fiecărui fotograf. Se putea specifica o cerință foarte simplă: latura mare să fie de 4000 pixeli, ori un format standard 2400 pixeli/1600pixeli/300dpi, regulă care ar fi fost foarte clară pentru fiecare fotograf în parte.
Exemplu : 640 * 480 pixel / 24-bit va ocupa aproape 1 mega ca mărime.
Aplică formula: 640 * 480 * 24 = 7,372,800 bits = 921,600 bytes = 900 kB
Chiar dacă majoritatea fișierelor grafice vor arăta bine online, ar trebui să înțelegem avantajele și dezavantajele fiecărui format. Imaginile nu sunt doar niște elemente care atrag atenția utilizatorilor!
PNG, JPEG, GIF sau SVG am dat exemple la întâmplare, care este relevanța fiecăruia?
Unii vor spune că selectarea unui format adecvat este doar o problemă mică și nesemnificativă. Dar chiar este așa? Utilizarea fișierelor potrivite de tip JPEG, PNG, GIF și SVG poate avea un impact pozitiv.
Sunt bine venite schimbări care aduc handbalului românesc o mediatizare mai solidă, pe formatul VIDEO și FOTO, unde din păcate suntem deficitari. Din păcate cine a propus o parte din aceste noi reguli, nu are nimic în comun cu lumea media!