După 10 ani și jumătate, România joacă din nou împotriva Albaniei, la Ploiești.

by Redacția

Reprezentativa masculina a Romaniei a revenit la febra confruntarilor din cadrul grupelor de precalificare pentru FIBA Eurobasket 2025, Vulturii incepand de vineri seara, la Ploiesti, cantonamentul de pregatire pentru jocul oficial cu Albania din data de 24 februarie.

Dupa prima fereastra, Romania si Albania se afla la egalitate la conducerea Grupei B din FIBA EuroBasket 2025 Pre-Qualifiers, ambele formatii depasind Luxemburg la o diferenta de trei puncte. In afara meciului din 24 februarie, nationala Romaniei mai are de disputat doua partide in aceasta grupa: pe teren propriu, contra Luxemburg, in data de 30 iunie, si in deplasare, cu Albania, in data de 3 iulie.

Pe 18 august 2011, naționala masculină disputa primul ei meci în recent inaugurata Arenă de Baschet din București, în compania Albaniei.

Partida conta – la fel ca și cea din această săptămână – pentru pre-calificările la FIBA EuroBasket. Meciul tur, de la Tirana, se disputase în 2010, iar Vulturii Romaniei se impusesera fara emotii, cu 93-74. Sub tricolor evoluaseră atunci: Mandache, Dumitrescu, Chetreanu, Moldoveanu, Căpușan, Drăgușin, Jucan, Nicoară, Silvășan, Lazar, Guțoaia și Andrei.

Revenind la partida din 2011, regretatul antrenor John Neumann se vedea nevoit să alinieze în fața Albaniei un lot lipsit de câțiva tineri jucători valoroși. Vlad Moldoveanu, Andrei Mandache, Titus Nicoară, Laszlo Lazar, Dragoș Andrei au fost convocați de Dan Calancea pentru Universiada din China (acolo unde au facut un turneu de excepție, Romania încheind competiția pe locul 8 din 23 de participante). În locul lor, tehnicianul american i-a convocat pe Adrian Tudor, Mihai Paul, Adrian Ștefan, Aurelian Toth, Cristian Jakab si Ioan Pop. În această formulă, tricolorii au pierdut la scor meciul din deplasare cu Suedia și încercau acum, în Arena de Baschet, să facă uitat acel eșec din urmă cu trei zile.

Albania a evoluat extrem de curajos, iar România a câștigat la limită, cu foarte mult noroc, jocul. Oaspetii au trecut la conducere cu 32 de secunde inainte de final 77-78, apoi, cu 20 de secunde rămase pe tabelă, România a trecut din nou în avantaj, prin două aruncări libere marcate de Andrei Căpușan. Cu doar 1,5 secunde înainte de final, arbitrii au acordat Albaniei două aruncări libere. Spre norocul nostru, Eni Cuka a ratat ambele încercări, iar tricolorii s-au putut bucura de victoria pe care erau să o scape „printre degete”.

După 10 ani și jumătate, România joacă din nou împotriva Albaniei, la Ploiești. Este priul meci pe care nationala il poate disputa cu spectatori pe teren propriu, după doi ani (ultimul meci a fost jucat la Cluj-Napoca: România – Spania, 20 februarie 2020). Fanii baschetului românesc sunt așteptați pe 24 februarie, de la ora 18:00, în tribunele Sălii Sporturilor „Olimpia” din Ploiești.

Castigatoarele grupelor din aceasta faza a competitiei si cea mai buna echipa clasata pe locul secund avanseaza in faza a doua de pre-calificare continentala – FIBA EuroBasket 2025 Pre-Qualifiers Second Round, meciurile urmand sa se dispute in alte trei ferestre: august 2022, noiembrie 2022 si februarie 2023.

Citește și...