Gheorghe TADICI: Am votat împotrivă la majoritatea chestiunilor care s-au pus pe tapet. Partea cu extracomunitarii, o consider o DISCRIMINARE!

Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal a stabilit în ședința de marți, 25 februarie, noile criterii de transfer pentru sezonul viitor, la fete și băieți. Președintele federației române de handbal a votat pentru introducerea măsurii cu trei jucători extracomunitari!

Reprezentanții cluburilor au trimis propuneri la Federația Română de Handbal, dar conducerea federației nu a ținut cont de ele, decât într-o mică măsură. Regula care a ridicat cele mai mari controverse este cea a jucătorilor extracomunitari. Federația a stabilit că nicio echipă din prima ligă nu poată să aibă în lot mai mult de 3 jucători din afara Comunității Europene! 

Din cei 16 membri ai Consiliului de Administrație, scorul voturilor a fost de 8 – 8! Conform statutului, votul dublu, în caz de egalitate, îl are președintele. Alexandru Dedu a votat pentru introducerea măsurii cu trei jucători extracomunitari!

Nu avem o protecție pentru reprezentativa națională!

„Am votat împotrivă la majoritatea chestiunilor care s-au pus pe tapet. Nu sunt deacord cu partea asta de extracomunitari, pentru că o consider o discriminare. S-a mărit acum de la doi la trei, înițial s-a vrut doar la fete și nu cred că este normal, toți sunt oameni, toți sunt sportivi, toți muncesc. Din păcate nu s-au pus niște criterii care să protejeze jucătorii români, nici cei tineri nici cei cu experiență. Eu am fost deacord cu 5 străini și trei în teren, dar în forumul cluburilor care s-a întrunit săptămâna trecută s-a venit cu opt și patru străini, a rămas opt străini, dar nu s-a mai pus patru în teren, ca atare, pe suprafața de joc pot să fie șapte jucători străini. Nu avem o protectie pentru jucătorul român iar cel mai grav este că nu avem o protecție pentru reprezentativa națională.” a declarat Gheorghe Tadici, antrenorul echipei Handbal Club Zalău.

În afara regulii cu trei jucători extracomunitari, federația a stabilit reguli diferite pentru handbaliștii comunitari. La feminin, se vor aplica criteriile actuale, adică o jucătoare trebuie să facă parte dintr-o echipă națională clasată între primele 10 formații la Europene, Mondiale și Jocurile Olimpice. 

Sunt eligibile și jucătoarele care au participat la Final Four-urile Ligii Campionilor și Cupei EHF, în ultimii doi ani. La masculin, transferurile se fac pe vechile reguli, impuse de federație în 2016 și schimbate în 2018. Adică un jucător poate veni în România dacă este component al echipei naționale și are minimum 10 selecții pentru reprezentativa țării sale. Dacă jucătorul are peste 33 de ani, atunci una din selecții să fi avut loc în ultimul an calendaristic, într-un meci oficial. Pot fi aduși și jucători din primele trei țări conform coeficientului EHF de țară. 

S-a votat și în ceea ce privește regula Under 21 și Under 23. Orice club e obligat să folosească o jucătoare sub 23 de ani în fiecare joc, iar la finalul campionatului, timpul cumulat în teren al acesteia trebuie să măsoare cel puțin 30 de minute/joc. În total minimum 780 de minute pentru cele 26 de partide de campionat.  Cluburile care nu vor respecta regula, să fie sancționate cu 6 puncte și penalizate cu 10.000 de lei. Dacă un club din Liga Națională deține și o echipă de Divizia A cu minimum 8 jucătoare senioare sub 23 de ani, nu mai trebuie să îndeplinească regula U21.

VEZI ce a declarat Alexandru Dedu 

Sportul înseamnă sanatate
Contact NsaTV