ianuarie 28, 2023
Alte SporturiUltima ORĂ

Ilie Floroiu a primit Ordinul Excelența Olimpică

Personalitate marcantă a sportului românesc, Ilie Floroiu a primit azi, la împlinirea vârstei de 70 de ani, Ordinul Excelența Olimpică din partea Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Este prima personalitate din România căreia i se acordă acest Ordin.

Distincția i-a fost înmânată, la Constanța, în semn de respect și recunoaștere publică pentru contribuția deosebită adusă dezvoltării Mișcării Olimpice din România, ca sportiv și conducător de club sau federație, și pentru implicarea sa în obținerea de către sportivii români a unor performanțe sportive excepționale în arenele olimpice.

Ilie Floroiu s-a identificat cu succesul Clubului Sportiv Farul din Constanța. A avut o carieră remarcabilă ca atlet, cucerind nenumărate titluri naționale, două dintre recordurile sale naţionale, la 5000 m şi 10000 m, rezistă şi astăzi, deşi au trecut 44 de ani de când le-a stabilit, în 1978. Cetățean de onoare al municipiului Constanța, Ilie Floroiu a avut o activitate fructuoasă şi în calitate de conducător de club, la CS Farul (din 1989 până la ieșirea la pensie în 2017), dar şi ca preşedinte al Federației Române de Atletism (2005-2007).

Ilie Floroiu a adunat 34 selecţii în echipa naţională. A participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice și la tot atâtea la Campionatele Europene în aer liber. Are în palmares un loc 5, la 10.000 m, la JO de la Montreal1976, și două locuri 5, la 5.000 m, la Campionatele Europene în aer liber.

Ilie Floroiu este Maestru al sportului (1974) și Maestru emerit al sportului (1976), fiind decorat cu Ordinul „Meritul sportiv / clasa a III-a” (1976), Ordinul „Meritul sportiv / clasa a II-a” (1977), Medalia Naţională „Serviciul Credincios / clasa a II-a” (2000) şi Ordinul „Meritul sportiv / clasa a II-a cu două barete” (2004).

Ordinul Excelență Olimpică a fost instituit în 2020, prin hotărârea Comitetului Executiv COSR, la propunerea președintelui Mihai Covaliu, pentru recompensarea unor persoane, instituții sau organizații, cu merite deosebite în beneficiul Mișcării Olimpice și care, prin aparteneța la acest Ordin, beneficiază de recunoaștere publică, de respectul și sprijinul moral al COSR.
Decorația Ordinului Excelență Olimpică are forma unei medalii rotunde cu inscripția circulară ”Comitetul Olimpic și Sportiv Român” în relief, subliniată cu o coroană de lauri. Centrul medaliei are inscripționat pe o parte sigla COSR, iar pe verso sigla Echipei Olimpice a României, ambele în relief. Insigna Miniatură a decorației este reprezentarea de dimensiuni reduse a insignei oficiale cu sigla COSR. Diploma de Acordare însoțește Ordinul.

Decorația se poate prinde la piept, în partea stângă, deasupra inimii și poate fi purtată la ocazii speciale, cu caracter ceremonial. Insigna în miniatură se prinde pe reverul stâng, sau la piept, în partea stângă, și poate fi purtată la ținute elegante de zi și la ocazii obișnuite. Decorația și Insigna Miniatură nu pot fi purtate la ținutele sport sau pe cele normale de zi cu zi. În cazul în care Ordinul a fost acordat unei instituții, sau organizații, sau unei entități cu personalitate juridică, Decorația și Insigna Miniatură nu pot fi purtate, ci doar expuse alături de diplomă.

Ilie Floroiu este prima personalitate care primește acest Ordin, azi 29 noiembrie 2022, la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Citește si...

Ministerul Sportului anunţă că 67 de federaţii vor primi finanţare de la buget.

Mircea M

Patru jucătoare și-au prelungit contractele cu SCM Rm.Vâlcea

Redacția

Echipa armatei eliminată din Cupa Challenge

Redacția

Ida-Marie Dahl la Gloria Bistrița!

Redacția

Arcada GALAȚI, eliminată din Cupa CEV

Redacția

Minaur surclasată de SCM Rm.Vâlcea

Mircea M

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More