Importanța sportului în rândul elevilor

În școlile din România orarul prevede o oră, sau două de educație fizică, iar majoritatea părinților ”rezolvă” acea scutire pentru a-și scăpa copilul de activitățile sportive. 

Medicii ne spun mereu să facem mișcare zilnic, mai ales acele persoane care lucrează la birouri, care au o viată sedentară. Nu e nici o mare noutate că sportul e benefic atât pentru copii cât și pentru adulți. Nu e nicio mare informație de senzație, că rutina unui sport început în copilarie are efecte pe viață, așa cum nu e niciun mare secret că mișcarea și sportul dezvoltă trupul și mintea într-un fel armonios.

În instituțiile școlare din România orele de sport sunt sub media ţărilor din Uniunea Europeană, elevii din clasele I-VII fac două ore de sport pe săptămână, elevii de clasa a VIII-a au în programa școlară o oră sau două ore de sport pe săptămână (în funcţie de profil), iar elevii din clasele IX-XII au doar o oră de sport pe săptămână.

Din păcate la cât se tot schimbă programa școlară nu mai știm exact câte ore de educație fizică sunt pe hârtie:  O oră, două ore,  trei ore….

“La școală elevii din ciclul gimnazial fac două ore de educație fizică pe săptămână.”, ne spune un profesor de gimnaziu.

Statistic, jumătate din elevii din România au o scutire medicală, astfel 47% dintre elevi nu practică nici un fel de activitate sportivă, conform datelor raportate de către Inspectoratele Școlare pe anul școlar 2017-2018.

Īn 2018 s-au schimbat regulile în ceea ce îi priveste pe cei scutiți de la orele de sport. Mai exact, pentru integrarea în colectiv a elevilor scutiți medical în timpul orei, cadrul didactic le poate atribui sarcini organizatorice care vor avea în vedere recomandarile medicale, de exemplu: arbitrarea, cronometrare, masurare, înregistrarea unor elemente tehnice sau tinerea scorului. 

Sportul te învață să fii competitiv, corect și onest. Sportul îi învață pe copiii noștri să-și creeze relații interumane de calitate, să socializeze și să se bucure de viață atât în anii de scoală, cât și mai târziu în viața de adult.

Rămâne de văzut unde își vor desfășura elevii activitatea sportivă în timp ce parlamentarii nu găsesc soluții pentru a oferi condiții normale acestora cum ar fi: bazele sportive, unde ei (elevii) să poată practica sportul gratuit atât timp cât sunt înmatriculați în sistemul de învățământ.

De la Ministerul Tineretului și Sportului se alocă bani pentru federații care din păcate nu au o strategie pe termen lung, vor doar rezultate.

Motivul nu este lipsa sălilor de sport și bazelor sportive, am putea spune doar atât: sănătatea elevilor din ziua de azi stă în mâna politicienilor și în mod cert, decizia finală aparține doar părinților.

Sportul unește oamenii – Cadoria
Sportul înseamnă sanatate