sâmbătă, august 13, 2022

În stradă de Ziua sportului! Proteste împotriva conducerii MTS

by Redacția

Aproximativ 100 de membri ai Sindicatului Naţional Sport şi Tineret (SNST), în principal angajaţi ai federaţiilor naţionale sportive şi ai cluburilor din Capitală, protestează în faţa sediului Ministerului Tineretului şi Sportului împotriva actualei conduceri a MTS şi a politicilor sale „anti-sport”.

În stradă de Ziua sportului!

Mitingul de protest, care marchează Ziua Internaţională a Sportului pentru dezvoltare şi pace, sărbătorită în fiecare an pe 6 aprilie, se doreşte a fi un semnal de alarmă cu privire la sărăcia existentă în domeniile sport şi tineret şi la măsurile incoerente care duc la scăderea rezultatelor şi la creşterea abandonului sportiv.

Protestatarii au adus în faţa sediului MTS un sicriu din lemn şi o cruce pe care au inscripţionat „Sportul Românesc”. Ei au folosit vuvuzele şi tobe şi au afişat mai multe pancarte cu mesaje precum: „Răspundem la sfidare cu un miting şi mai mare”, „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”, „Salarizare unitară pentru voi e apă chioară”, „Dialogul l-aţi blocat şi salarii aţi îngheţat”, „Afară de tot, cu hoţii din sport, plecaţi încet şi din tineret”, „Vrem să muncim, nu să cerşim”, „Posturi blocate, o altă nedreptate”, „Sport şi Tineret, cel mai prost buget”, „Bugetul îl negociaţi, fără procent nu-l daţi”, „Puteţi să vă supăraţi, de astăzi nu mai furaţi” şi „UDMR, jos labele de pe patrimoniul Sportului”, informează AGERPRES.

Protest la MTS! Protestatarii au adus o cruce și un coșciug

Principalele revendicări ale protestarilor sunt: 

  • transparenţă privind descentralizarea
  • criterii corecte pentru repartizarea bugetului către subordonate / federaţii sportive naţionale şi pentru premierile acordate sportivilor, antrenorilor şi colectivelor tehnice;
  • un dialog social real şi corect; siguranţa locurilor de muncă
  • eliminarea inechităţilor salariale şi deblocarea posturilor vacante

Preşedintele SNST, Andy Nagy, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că în momentul de faţă protestul nu este în stadiul de a cere demisia ministrului Eduard Novak.

„Nu există discuţii cu domnul Novak. Dânsul nici nu ştie şi nici nu vrea să discutăm. Nu comentează, nu dialoghează, nu colaborează, nu desemnează pe nimeni în relaţia cu reprezentanţii Sindicatului, ai federaţiilor sau unităţilor subordonate. Am avut o singură întâlnire cu anumite persoane, dar care nu aveau mandat şi nu aveam ce să discutăm. Nu suntem în stadiul de a cere demisia ministrului Novak, deocamdată cerem deblocarea negocierilor. Probabil că se va ajunge şi mai departe, dar în stadiul acesta al protestului încă nu. Acum cerem doar dialog social”, a spus Nagy.

Acesta a precizat că sportul românesc nu poate supravieţui în an olimpic, cu un buget cu 40% mai mic decât cel din 2020.

„Sportul românesc moare, conducerea MTS trebuie să facă ceva, trebuie să se aşeze la masa negocierilor. Trebuie deblocat dialogul, trebuie să găsim împreună soluţii. Cu siguranţă bugetul acesta mic se va resimţi în numărul de medalii şi în performanţele sportivilor. Este inadmisibil să tai bugetul sportului în an olimpic, să te duci cu 40% mai jos decât anul trecut”, a adăugat liderul de sindicat.

Citește și...

Acest site utilizează cookie-uri. Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul site-ului, pentru a analiza traficul și pentru a-ți asigura o experiență cât mai plăcută. Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugam să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. Accept Mai multe detalii