Ioana Bran: Dopajul în sport este un flagel care trebuie combătut şi eradicat

Ministrul Ioana Bran s-a aflat zilele trecute la Congresul Mondial Anti-Doping de la Montreal. Organizate de către WADA (Agenția Mondială Anti-Doping), lucrările s-au desfășurat pe durata a trei zile și s-au axat în principal pe dezvoltarea sistemului anti-doping și pe intensificarea luptei împotriva dopajului la nivel modial.

Ministrul Ioana Bran a fost reprezentantul Uniunii Europene în Board-ul WADA și, în calitate de reprezentant al unuia dintre cele trei mandate ale UE, a prezentat poziția comună a țărilor membre. În cuvântul său, rostit în plenul Board-ului WADA, Ioana Bran a vorbit despre sistemul de acreditare al laboratoarelor, care ar trebui să se facă exclusiv pe criterii de calitate și a subliniat faptul că eforturile Agenției trebuie sprijinite permanent pentru scopul comun al fondatorilor, acela de a avea un sport mondial cât mai curat.

Printre subiectele dezbătute s-au mai aflat evoluția echipamentelor de testare și analiză, acreditarea laboratoarelor, respectarea drepturilor sportivilor dar și aprobarea bugetului WADA, care a primit o creștere de 8% pe an, pentru următorii patru ani.

Ministrul Ioana Bran a participat și la reuniunea reprezentanților autorităților publice, dar și la cea de coordonare alături de ceilalți reprezentanți ai Europei și a avut întrevederi cu omologii din Bulgaria, Polonia și Belgia, ceilalți reprezentanți ai UE în Board-ul WADA.

„Au fost trei zile foarte pline și cu discuții extrem de fructuoase. Dopajul în sport este un flagel care trebuie combătut și eradicat iar WADA își concentrează toate forțele pentru acest obiectiv. Sunt onorată că am avut mandatul de a reprezenta țările Uniunii Europene, am avut alături de colegii mei o poziție comună apreciată. Mă bucur că, deși programul a fost foarte concentrat, am reușit să profit de prezența scurtă la Montreal pentru a vizita și piațeta specială din Complexul Olimpic care poartă numele Nadia Comaneci. Este emoționant să vezi într-un asemenea loc marcat de istorie, unde au avut Jocurile Olimpice din 1976, un spațiu unde la loc de cinste se află drapelul României și imagini cu marea noastră gimnastă”, a spus ministrul Ioana Bran.

Sportul unește oamenii – Cadoria
Sportul înseamnă sanatate