Ionuț Stroe: “Este urgent să oprim dopajul în sport!”

La sediul Ministerului Tineretului și Sportului a avut loc joi, 23 ianuarie, prima ședință a Grupului de lucru interministerial în vederea prevenirii, depistării și combaterii dopajului în sport. Ședința a fost condusă de ministrul tineretului și sportului, Ionuț Stroe, alături de președintele Agenției Naționale Anti-Doping, Cristian Balaj.

“Astăzi a avut loc prima ședință a Grupului de lucru interministerial în vederea prevenirii, depistării și combaterii dopajului în sport. Am avut această inițiativă tocmai pentru că din punctul nostru de vedere considerăm că este urgent necesar a interveni în acest domeniu, tocmai pentru a nu se transforma într-un fenomen. Considerăm că aceasta nu este o problemă punctuală, tehnică, ci una ce ține de viziune, o problemă în care, din punctul nostru de vedere, trebuie acționat în mod urgent, susținut și coordonat. Avem din păcate cazuri cu care ne confruntăm la loturile nationale, vedeți bine că trăim într-o lume globalizată, din care România trebuie să facă parte, iar standardele în acest domeniu trebuie aplicate și respectate în România.

  Aceste scandaluri de dopaj afectează imaginea sportului românesc, mai mult decât atât, afectează imaginea acestei tări, asta ca să nu mai vorbim de repercusiuni și anumite măsuri pe care le riscăm. Nu vreau să dau exemplele altor țări, dumneavostră le cunoașteți foarte bine.

  Dincolo de aceste scandaluri, retrageri de medalii, dincolo de măsuri punctuale, este extrem de important ceea ce facem pentru viitor. Alături de noi azi, la MTS, s-au regăsit reprezentanți ai ANAD, ai Ministerului Sănătății, ai COSR. Mi-ar fi plăcut și o spun sincer, să fie si cei de la Ministerul de Interne, îmi doresc să avem o colaborare măcar punctuală, pentru că există disponibilitate din partea lor. Ei ne pot ajuta pentru a susține această activitate mai ales în zona de combatere.

  Concret, ce putem face și am să încep cu prevenirea. După analiza pe care am făcut-o la prima noastră întâlnire avem niște cifre ingrijorătoare. Dacă noi în această țară avem impresia că în anul 2020, putem face prevenție cu 120 medici specializați în medicină sportivă, ne înșelăm amarnic, dacă în anul 2020 avem impresia că având 8 medici rezidenți în acest domeniu, vom putea vreodată să facem  informare, educare și prevenire, iarăși ne înșelăm dramatic. Din punctul nostru de vedere, în mod clar și limpede, trebuie să încurajăm medicina sportivă, să motivăm în special studenții din zona sănătății să își aleagă și să profeseze în acest domeniu. Este absolut necesără înființarea cabinetelor și clinicilor de medicină sportivă pe lângă cluburi sportive, baze de antrenament și pregătire, pe lângă orice formă sportivă, ca peste tot în lume, e o stare de normalitate ca să fii asistat din punct de vedere medical, și nu de tot felul de medici, unii care nici rezidențiat nu au, ci de medici care sunt specializați pe medicină sportivă.

  Am luat în considerare posibilitatea de  introduce în legislație înființarea acestor cabinete, mă refer aici, la cei mari, precum  cluburi, complexe sportive națioanale, structuri sportive de mari dimensiuni, iar pentru cei mici, posibilitatea, obligația poate, de a stabili contractual o relație cu medicii din acest domeniu. Chiar și posibilitatea de a contracta un medic de familie care să dobândească anumite competențe ca urmare a unor cursuri pe care să le facă în domeniu, cursuri de medicină sportivă făcute de Ministerul Sănătății.

  În ceea ce privește măsurile urgente privind îmbunătățirea legislației, în urma analizării cifrelor, am putut trage o concluzie: numărul acestor controale antidoping în țară nu e suficient și ne-am bucura ca pe lângă efortul statului în ceea ce privește testare și consilierea, asistarea sportivilor români,  să existe inițiativă și din partea cluburilor, a federațiilor, din partea celor care practică. Noi, ca stat, ne aliniem normelor internaționale care ne impun un număr minim de probe pentru activitatea sportivă din România, dar acest număr trebuie să rezulte ca urmare a efortului suștinut din partea autorităților și a celor ce practică sportul. Prin urmare,  vom cere opinia federațiilor, a COSR-ului, ca să impunem prin lege până la urmă, să stabilim prin lege un număr minim de testări, pe care ei, la rândul lor, să-l asume și să-l susțină, raportat la efortul statului. Avem federații care sunt de acord cu aceste controale, dar nu fac nimic în acest sens, iar în aceste condiții în care vor să aibă o competiție curată, să promoveze niște principii și din partea lor ar trebui să fie deschidere.

  Apoi, avem în vedere câteva modificări de natură legislativă, care în momentul de se află în camera decizională, la Camera Deputaților, modificări care vin să ducă substanțele dopante cu grad mare de risc în zona infracționalității. Da, noi susținem acest lucru, suntem printre puținele state care nu au transpus în legislația națională acest lucru și cred că, din punctul nostru de vedere, cel puțin în ceea ce privește consumul de steroizi și alte substanțe care se folosesc la nivel înalt, am putea-o să o situăm acolo. In momentul de față,  România are acest consum încadrat în zona contravenției.

  Acestea sunt lucruri pe care imediat le vom pune în lucru. De asemenea, în acest moment se efectuează controale, sportivii sunt asistați în activitatea lor sportivă de medici care au, într-o mai mică sau mai mare măsură, informații despre substanțele interzise. Le-am transmis celor de la Ministerul Sănătății și și-au asumat acest lucru, ca prin Direcțiile de Sănătate Publică să transmită atât medicilor, cât și asistenților care asistă sportivi, obligația existenței acelei liste interzise stabilită de Agenția Mondială Anti-doping în toate cabinele sau clinile care oferă aceste servicii. Este de altfel o obligație, care din păcate este puțin respectată. Această listă trebuie trimisă urgent către toți cei care oferă aceste servicii sportivilor și în momentul în care îți intră pe ușă un sportiv, să știe ceea ce îi e interzis”, a declarat Ionuț Stroe.

  Întâlnirile Grupului de lucru interministerial în vederea prevenirii, depistării și combaterii dopajului în sport vor fi lunare.

Sportul înseamnă sanatate
Contact NsaTV