LA MULȚI ANI, GICĂ HAGI!

Gheorghe Hagi a împlinit 50 de ani. Născut în 5 februarie 1965 în localitatea Săcele, Hagi a debutat în prima ligă a României la Farul Constanța în 11 septembrie 1982 (SC Bacău – Farul 3-0), când nu împlinise încă 18 ani!

Gică Hagi a scris istorie în fotbalul românesc. „Regele”, așa cum este supranumit, s-a născut la data de 5 februarie 1965, în comuna constănțeană Săcele. Hagi a început fotbalul la Farul Constanța, acolo unde a fost îndrumat către marea performanță de antrenorul Iosif Bukkosi. Hagi a stat doar un an la Farul, după care s-a transferat la Sportul Studențesc și apoi la Steaua.

În urma evoluțiilor bune Hagi a prins apoi transferul vieții sale, în Spania, la Real Madrid. A mai trecut pe la Brescia, FC Barcelona și în cele din urmă Galatasary Istanbul, echipă la care și-a încheiat cariera în 2001. Peste toate astea însă, Hagi a declarat în mai multe rânduri că echipa sa de suflet rămâne naționala României. „Regele” a debutat pentru „tricolori” la 18 ani într-un meci cu Norvegia, jucat la Oslo.

Liga Profesionistă de Fotbal a fost prezentă la acest important eveniment din viața marelui fotbalist, oferindu-i un mic trofeu simbolic, cu dragoste  și cu recunoștiință pentru tot ce a făcut și face în fotbalul românesc.

lpf gica hagi

Hagi a devenit indispensabil pentru naționala României și a făcut o mulțime de meciuri încântătoare pentru prima reprezentativă. Hagi a fost cu echipa națională și la Campionatul Mondial din 1994 din Statele Unite ale Americii, acolo unde România a ajuns până în sferturile de finală, atingând cea mai bună performanță din istoria echipei naționale. Gică Hagi a strâns pentru echipa națională 137 de meciuri și a înscris 35 de goluri.

În 2000 Hagi a renunțat să mai joace la prima reprezentativă și a mai evoluat un sezon la Galatasaray, după care s-a retras din activitate. Gică Hagi rămâne un simbol și un exemplu pentru orice tânăr fotbalist care vrea să ajungă pe culmile gloriei. Astăzi, „Regele” împlinește 50 de ani și cu siguranță nu și-a spus ultimul cuvânt în fotbal.

gica hagi

 De 13 ori a deschis reușit să deschidă scorul în partidele primei reprezentative. Când Hagi a deschis scorul, România a pierdut o singură dată, într-un amical cu Elveția, scor 1-2, în aprilie 1990, de trei ori jocurile s-au încheiat la egalitate și în alte 9 rânduri ”tricolorii” au câștigat.
 De două ori a reușit ”dubla”, la 5-1 cu Țara Galilor (1992) și la 4-0 cu Islanda (1997), ambele fiind jocuri oficiale.
 26 de goluri a marcat în jocuri oficiale, dintre care 3 la turnee finale (toate la Mondialul din 1994).
 De 9 ori a înscris din lovituri de pedeapsă. De 21 de ori a marcat în prima repriză, de 14 ori în partea secundă.

 În doar 3 ani nu a reușit să înscrie pentru echipa națională, 1983 (anul debutului), 1989 și 2000 (anul retragerii). Anul 1994 este cel mai prolific, cu 5 reușite. 

La Mulți Ani, Gică Hagi!

Sportul unește oamenii – Cadoria
Sportul înseamnă sanatate

Leave a Reply

Your email address will not be published.