Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), cu sprijinul metodologic al Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC), a actualizat și organizat, în format deschis, o serie de baze de date conținând informații despre infrastructura din domeniul tineretului și sportului dar și cu privire la activitățile specifice. Este pentru prima dată cât aceste seturi de date sunt comunicate public, se arata in comunicatul MTS
Decizia MTS de a publica un prim set de informații, urmând să apară noutăți în perioada lunii noiembrie, se încadrează în efortul general al Guvernului de a sistematiza informații disparate, incomplete din Ministere și de a le da publicității.
„Din prima zi a acestui mandat am pus pe masa tuturor partenerilor, federații, cluburi și alte structuri neguvernamentale necesitatea creșterii transparenței, ca și condiție esențială pentru acceptarea reformelor în sistem. Nu m-am ferit să vorbesc despre faptul că în domeniul pe care îl gestionez avem nevoie să discutăm despre eficiență după cum avem nevoie să acceptăm transparența ca fiind medicamentul pentru tratarea problemelor noastre. Nu am fost iubită pentru această abordare dar cei care au făcut sacrificii pentru sport și pe care mă bazez, știu că suntem la un moment de răscruce pe care nu îl depășim decât în măsura în care suntem corecți cu noi înșine” – consideră Ministrul Tineretului și Sportului – Elisabeta Lipă, cea care a fost implicată personal și care a urmărit ca evaluările Ministerului să fie date publicității.
Datele prezentate se referă la: date statistice privind structura organizatorică sportivă la nivelul tuturor judeţelor, finanţarea federaţiilor sportive la nivelul anului 2016, centralizatorul proiectelor finanţate de către MTS etc. şi sunt accesibile atât pe site-ul Ministerului – http://mts.ro/transparenta/ cât și în portalul www.data.gov.ro.
Lucrând în mod intens cu ministerele pentru ca angajamentul Guvernului pentru creșterea transparenței să genereze cât mai multe rezultate concrete, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic urmărește cu rigurozitate ca orice impediment administrativ și nu numai, să fie depășit, una dintre cele mai serioase probleme din administrația românească fiind absența/incoerența și incompletitudinea bazelor de date, ceea ce face dificilă atât fundamentarea măsurilor de politică publică cât și satisfacerea justei nevoi de accesare de informații de interes public de către cetățeni.