Ministrul sportului: Fiecare federaţie trebuie să decidă felul în care se termină campionatul naţional pe care îl organizează

Având în vedere recomandările Comitetului Național pentru Situații Speciale și de Urgență, dar și situația specială în care se află unii membrii ai Guvernului, izolați la domiciliu în urma testării pozitive cu COVID-19 a doi parlamentari, Ministerul Tineretului și Sportului își desfășoară activitatea în continuare, menținând o legătură permanență cu federațiile sportive naționale și cu unitățile subordonate.

Astăzi, în locul întâlnirii bilunare ce ar fi trebuit să aibă loc la sediul MTS, Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a purtat discuții telefonice cu președinții de federații sportive pentru a vedea care este situația exactă a sportivilor, a loturilor olimpice și mai ales pentru a se asigura că toate competițiile și activitățile organelor de conducere ale federațiilor au fost suspendate.

“Este esențial să avem o comunicare permanentă pentru că în aceste momente cu adevărat importante sunt sănătatea și siguranța sportivilor. Situația dificilă cu care ne confruntăm influențează extrem de mult activitatea sportivă pentru că absolut toate federațiile se găsesc într-un scenariu inedit pentru care trebuie găsite cât mai repede soluții viabile. În discuțiile avute cu președinții de federații s-au ridicat problemele legate de onorarea contractelor jucătorilor, pentru că există dificultăți la nivelul cluburilor de a le achita, dificultate financiară a cluburilor ce vine din faptul că s-a suspendat activitatea și odată cu ea s-au pierdut și veniturile din drepturi tv, bilete, etc. Vom căuta soluții ca și cluburile sportive să beneficieze de măsuri de susținere la fel ca și ceilalți operatori economici din domeniile afectate de COVID 19. De asemenea, urmărim deciziile Comisiei Europene pentru a identifica modalitățile prin care angajatorii din domeniul sportului să poată beneficia de finanțările de sprijin pentru lucrători disponbilizați, dacă este cazul,  din Fondul European de Ajustare la Globalizare.  
O altă problemă este cea legată de felul în care se vor încheia campionatele naționale sau dacă se vor încheia. În funcție de evoluția situației, le vom recomanda federațiilor să se gândească la cea mai bună soluție pentru a face acest lucru. Fiecare federație, organizator de competiție trebuie să decida felul în care aceste campionate se termină, normele după care se iau aceste decizii, pentru că, pe baza clasamentului final, se vor stabili echipele care vor reprezenta România în cupele europene, lucru care influențează și bugetul cluburilor.

Aici apare însă o altă problemă legată de obiective, de performanțele sportive pe care multe dintre federații le-au angajat pe contractele de finanțare, bani care vin de la bugetul de stat. Aceste obiective trebuie evaluate, în ce masură s-au îndeplinit sau mai pot fi îndeplinite, ce se întâmplă cu acestea, banii care au fost alocați, iar aici trebuie să luăm în calcul o soluție, poate normativă. În ce privește antrenamentele, sunt federații care vor să-și păstreze în pregătire centralizată toți sportivii, alte federații își vor trimite sportivii acasă zilele acestea. Ceea ce doresc să subliniez este că sportivii sunt în siguranță în acest moment. Pentru că loturile olimpice se pregătesc în baze aparținând MTS, trebuie să luăm o serie de măsuri care să restricționeze cât mai mult accesul în incinte a persoanelor din exterior  pentru a-i putea ține astfel cât mai izolați pe sportivi și a le reduce contactul cu cei din afara bazei.”, a declarat Ionuț Stroe.

Ministerul Tineretului și Sportului, prin adresele trimise pe 12.03.2020, recomanda federațiile sportive naționale să-și suspende toate competițiile, indiferent că sunt campionate naționale sau etape internaționale ale unor evenimente pe care le organizează și să suspende momentan deplasările externe ale sportivilor la competiții internaționale sau stagii de pregătire.

Sportul înseamnă sanatate
Contact NsaTV