duminică, iunie 26, 2022

Mircea Lucescu va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu

by Vasile.M

Antrenorul Mircea Lucescu va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Senatului Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu. Festivitatea se va desfășura la Târgu Jiu, în data de 31 mai 2022, în Amfiteatrul „Auditorium Maximum” situat pe strada Tineretului, nr.4.

Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la înființare, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu a anunțat că tehnicianul a acceptat propunerea făcută de președintele universitații Horațiu GORON.

Este o onoare deosebită pentru instituția noastră de învățământ superior, ca unul dintre cei mai mari ambasadori ai fotbalului românesc și ai României să se alăture altor mari personalități ce fac deja parte din „Hall of fame-ul” universitar gorjean. Mircea Lucescu și-a legat în trecut destinul de Gorj. Soția marelui tehnician, Neli Lucescu fiind fiica unor celebri profesori din Târgu Jiu.

Ca fotbalist şi-a legat cariera de Dinamo Bucureşti, iar în echipa naţională a României a avut 70 de apariţii şi a marcat 9 goluri. Este unul dintre cei mai titraţi antrenori din istoria fotbalului. Ca jucător, a activat în principal la echipa Dinamo Bucureşti între 1964 şi 1977, iar ca antrenor a condus printre altele echipa naţională a României, precum şi echipele Corvinul Hunedoara, Dinamo Bucureşti, Brescia, Reggiana, Rapid Bucureşti, Internazionale Milano, Galatasaray, Beşiktaş Istanbul, Şahtar Doneţk, Zenit Sankt Petersburg şi Dinamo Kiev, iar între anii 2017 şi 2019 a fost selecţioner al reprezentativei Turciei.

În anul 2015, Lucescu a devenit al cincilea om care a antrenat 100 de meciuri în Liga Campionilor UEFA, după Alex Ferguson, Carlo Ancelotti, Arsène Wenger şi José Mourinho. A debutat ca antrenor în 1979, la Corvinul Hunedoara, echipă la care a ocupat poziţia de antrenor-jucător timp de trei sezoane.

În paralel, în 1981, a fost numit şi selecţioner al reprezentativei României pe care a condus-o spre prima participare din istorie la Campionatul European, în 1984. În 1985, a revenit la Dinamo Bucureşti, de această dată ca antrenor. A readus primul titlu de campioană al lui Dinamo după şase ani, în anul 1990.

A urmat o carieră lungă în Italia, la cluburile Pisa, Brescia, Reggiana şi Inter Milano. Între Reggiana şi Inter, a revenit pentru un an în România, la Rapid Bucureşti, cu care a devenit campion în Divizia A, conform datelor publicate de Wikipedia.

În anul 2000, a ajuns în Turcia, preluând echipa Galatasaray, alături de care a câştigat Supercupa Europei contra echipei Real Madrid. Sub conducerea lui Lucescu, Galatasaray a ajuns până în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, în sezonul 2000–2001. În sferturi, Galatasaray a fost învinsă de Real Madrid.

În 2009, Mircea Lucescu a reuşit să câştige primul trofeu european din istoria clubului Şahtior Doneţk. Ucrainienii au trecut în finală de Werder Bremen, scor 2-1, adăugând în vitrina clubului Cupa UEFA.

Citește și...

Acest site utilizează cookie-uri. Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul site-ului, pentru a analiza traficul și pentru a-ți asigura o experiență cât mai plăcută. Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugam să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. Accept Mai multe detalii