Preşedintele Sindicatului Naţional Sport şi Tineret, Andy Nagy, a precizat, marţi, pentru AGERPRES, la finalul mitingului organizat în faţa sediului Ministerului Tineretului şi Sportului, că MTS a alocat bugetele pe 2021 „pe şmecherie”, invers decât au solicitat reprezentanţii direcţiilor judeţene şi ale unităţilor subordonate, astfel încât banii să nu poată fi cheltuiţi şi să fie înapoiaţi Guvernului.
Protest cu fumigene la MTS
Zeci de PROTESTATARI în fața Ministerului Tineretului și Sportului. Sindicaliştii SNST s-au plâns de faptul că reprezentanţii ministerului refuză dialogul social.
„Am făcut un miting anti-sărăcie pentru că bugetele sunt în continuare alocate pe şmecherie, fără niciun fel de criterii, fără transparenţă. Nu ştim cum se ajunge la bugetele acelea. E vorba de bugetele alocate federaţiilor şi unităţilor subordonate MTS. Spre exemplu, se face o notă de fundamentare, prin care un director de direcţie judeţeană arată că are nevoie, să zicem, de 200 de milioane de lei pentru programele de tineret şi de un miliard pentru sport. Dar în loc să îi dea 200 de milioane pe tineret şi un miliard pentru sport, îi dă exact invers. Şi oamenii au spus nu vrem aşa’ şi au şi argumentat pe tineret nu avem programe, nu avem oameni angajaţi şi nu vom putea derula decât programe pentru 200 de milioane’, şi ei dau exact invers. Şi gândul nostru ne duce la faptul că au vrut doar să sifoneze banii, pentru că, dacă nu sunt folosiţi, sunt obligaţi să îi dea înapoi. Şi este o problemă chestia asta de ani de zile la Ministerul Tineretului şi Sportului, să ia înapoi banii care nu sunt folosiţi”, a declarat Andy Nagy pentru AGERPRES.
Revendicările sindicaliștilor
Sindicaliștii și-au prezentat principalele revendicări, prin intermediul unui comunicat transmis presei, în urma protestului. Potrivit acestora, Ministerul Tineretului și Sportului trebuie să se implice în rezolvarea mai multor obiective, după cum urmează:
- repartizarea bugetului către structurile subordonate și către federații pe baza unor criterii clare și obiective;
- alocare de buget pentru premierea sportivilor, antrenorilor și colectivelor tehnice;
- măsuri și demersuri pentru eliminarea inechitățile salariale;
- deblocarea posturilor vacante;
- transparență privind descentralizarea;
- siguranța locurilor de muncă – îmbunătățirea condițiilor de muncă;
- dialog social real și corect.
Ministrul fără raspuns!
Protestatarii acuză conducerea MTS că refuză dialogul social şi ermetizează procesul decizional.
Sindicaliștii au solicitat conducerii MTS să se implice în repartizarea bugetului către structurile subordonate şi federaţii pe baza unor criterii obiective, alocarea bugetelor pentru premierea sportivilor, antrenorilor şi colectivelor tehnice, măsuri pentru eliminarea inechităţilor salariale, deblocarea posturilor vacante şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.
SNST a mai avut o acţiune de protest în faţa MTS, în data de 6 aprilie.
FOTO Facebook Sindicatul Naţional Sport şi Tineret