Ordinul MTS, interpretat diferit în HANDBAL și VOLEI

Federațiile de handbal și volei au interpretat diferit „Ordinul ministrului”, dar creșterea amenzilor le va determina să-l respecte de luna viitoare. Ordonanța implementă în vara trecută de ministrul sportului, Eduard Novak, impunea obligativitatea ca în sporturile de echipă cel puțin 40% dintre sportivii folosiți pe toată durata unui meci să fie români, a stârnit controverse, dar și diferite interpretări în rândul federațiilor.

HANDBAL: La fete se dau sancțiuni, la băieți nu! 

Federația română de handbal a punctat prevederile ordinului ministrului în propriile regulamente după bunul plac.

Anterior acestuia, în regulamentul intern la liga masculină era prevăzută folosirea a minimum doi jucători români pe toată durata unei partide.

Astfel, de la 2 la 3, pentru a îndeplini cerința de 40%, nu era ceva greu de îndeplinit.  În Liga Florilor nu era o această regulă înaintea Ordonanței MTS. Așa s-a ajuns ca echipele (multinationale) feminine, care au foarte multe sportive străine, au încălcat cel mai des ordinului ministrului.

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Handbal le tot amendează cu câte 3.000, treptat amenda crește cu 100 de lei. În fiecare etapă fiind două – trei echipe sancționate însă, surprinzător, Comisia de Apel a FR Handbal condusă de Florin Ichim, le-a anulat de fiecare dată, pe motiv că ordinul a apărut prea din scurt, iar cluburile nu au avut timp să se organizeze. În schimb, echipele masculine care n-au respectat ordonanța au fost amendate!

Incredibil ce se întâmplă în FRH!

Interesat cum Comisia de Apel a Federației Române de Handbal aruncă la gunoi Legea Sportului.

„Comisia de Disciplină este independentă. Nu e normal, nici noi nu înțelegem de ce la fete anulează amenzile, iar la băieți nu. Ar trebui să plătească și fetele”, a precizat președintele, Constantin Din.

Cele mai importante cluburi din România în Liga Florilor au în mare parte, sportivi de peste granițe. Spre exemplu, în lotul celor de la CSM București se află 8 românce și 12 jucătoare străine. Echipa finanțată de Ministerul Transporturilor, Rapid are în lot doar 8 românce, în schimb mai sunt alte 12 jucătoare din alte țări.

Începând cu luna februarie, când amenzile vor crește la 30.000 de lei, dacă nu se respectă „Ordinul ministrului”, nu se va mai face rabat de la regulă nici în cazul fetelor.

Volei: meci pierdut cu 3-0 dacă nu respecți regula! 

În cazul Federației Române de Volei, ordinul a fost implementat, dar într-o altă variantă.

„Noua reglementare permitea o abordare diferită, în funcție de regulamentele fiecărei federații. Eu, când am devenit președinte al federației de volei, în 2020, am introdus obligativitatea ca fiecare echipă să folosească cel puțin doi jucători români pe toată durata unui meci. Am lăsat-o așa și după apariția ordinului, că eram aproape de cerința de 40%. Dar fiecare echipă care nu respectă acest număr minim, tot meciul, pierde la „masa verde” cu 3-0. Li s-a întâmplat o dată și fetelor de la Blaj, care au avut la un moment dat doar o româncă în teren”, a spus președintele Adin Cojocaru.

La volei nu s-au dat amenzi până acum, dar din februarie se va trece la aplicarea acestora. Voleiul are calificate ambele naționale de seniori, feminin și masculin, la Campionatele Europene din acest an.

La fotbal, conducătorii se fac că „plouă”. Cum, legea nu este pentru toate sporturile de echipă? 

La fotbal numărul de jucători participanți la competițiile sportive oficiale pentru un anumit club este total diferit de numărul de jucători care pot evolua în teren pe parcursul unui meci, pentru fiecare echipă. 

FRF nu a introdus regula în ROAF nici acum

Federația Română de Fotbal a explicat de ce nu ia în calcul Ordinul emis de ministrul sportului, Eduard Novak, la 23 iunie 2022.

„Până în prezent FRF, prin organismele jurisdicționale, nu a aplicat sancțiuni cluburilor participante în competițiile organizate de FRF/LPF deoarece situația de fapt, unanim recunoscută inclusiv de domnul ministru al sportului, așa cum s-a menționat și la momentul apariției Ordinului în discuție, este că pentru sezonul actual cluburile își definitivaseră loturile, iar o modificare intempestivă a cadrului normativ reprezintă o încălcare a principiului predictibilității. Cluburile nu pot înceta în mod unilateral contractele cu jucătorii și nu pot să fie obligate să achite remunerații către fotbaliștii ce nu pot fi folosiți din cauze independente de părțile contractante”, a transmis forul prezidat de Răzvan Burleanu

Citește si...

Schimbări majore la Arcada Galați

Mircea M

Extremă din Canada la Arcada Galați

Mircea M

Pivotul brăilean se întoarce acasă!

Ionuț Popa

Centru din Maroc la Unirea Dej

Mircea M

Minaur a început pregătirile pentru noul sezon

Mircea M

David Ginesta, declarații de la primul antrenament din acest sezon

Mircea M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More