În ședința de astăzi a Executivului, a fost adoptată Hotărârea de Guvern pentru modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 22/2022 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, a Hotărârii Guvernului nr. 25/2022 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sportului, precum şi a art. 3 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 197/2022 privind organizarea şi funcţionarea direcţiilor judeţene pentru familie şi tineret, respectiv a Direcţiei pentru Familie şi Tineret a Municipiului Bucureşti.
Prin adoptarea Hotărârii de Guvern de astăzi, devine posibilă operaționalizarea direcțiilor județene, atât la nivelul Ministerului Sportului, cât și la nivelul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, fiind majorat numărul maxim de posturi pentru direcțiile județene subordonate ambelor ministere.
Astfel, numărul de posturi pentru instituțiile subordonate Ministerului Sportului a crescut cu 202 posturi, de la 2.207 posturi la 2.409 posturi.
Suplimentarea a fost necesară pentru completarea numărului minim de posturi, în vederea asigurării funcționalității direcțiilor județene de sport, respectiv a Direcției pentru Sport a Municipiului București, cu scopul predării, pe bază de protocol, a posturilor aferente domeniului tineretului.
Reamintim că, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 121/2021, cu modificările și completările ulterioare, la finalul anului 2021 s-a aprobat reorganizarea Ministerului Tineretului și Sportului, în conformitate cu dispozițiile art. 3 alin. (2) lit. b).
Deși, teoretic, numărul de posturi părea suficient, atât Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, cât și Ministerul Sportului se aflau, practic, în imposibilitatea constituirii structurilor subordonate cu încadrarea și respectarea tuturor dispozițiilor aplicabile pentru asigurarea funcționalității optime a acestora.
Ca urmare a faptului că numărul de posturi aprobat era mai mic decât minimul necesar, rezultau entități cu structură de personal deficitară, de exemplu fără responsabili pe audit sau achiziții publice, ceea ce ar fi încălcat prevederile legale în vigoare și ar fi putut atrage sancționarea, ca urmare a verificărilor instituțiilor cu atribuții de control.
Grupul de lucru comun al celor două ministere a realizat în lunile septembrie și octombrie o inventariere a situației concrete a personalului real încadrat la nivelul teritoriului și a posturilor existente. Pe baza acestei analize, au fost discutate atât posturile, cât și încadrările fiecărei persoane la nivelul direcțiilor județene MFTES și MS. S-a stabilit numărul de posturi necesar la nivelul structurilor subordonate ambelor ministere, astfel încât să se asigure continuitatea activității, activitatea de audit și, evident funcționarea activității de specialitate.
Actul normativ adoptat astăzi nu are impact financiar.