Peste 300 de angajați ai Ministerului Tineretului și Sportului au protestat la Ministerul Muncii

Peste 300 de angajați ai MTS au protestat ieri la Ministerul Muncii, în semn de nemulțumire față de inechităţile salariale, sporurile le-au fost tăiate iar orele suplimentare nu le sunt plătite. Liderii SNST au depus revendicările cu privire la inechităţile din salarizarea domeniului la Guvernul României, Ministerul Muncii, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor, potrivit unui comunicat de presă.

În prezent MTS are un deficit de peste 30% de personal și foarte multe probleme iar dacă revendicările nu le sunt rezolvate aceștia amenință cu boicotarea Competițiilor Internaționale.

Începând de ieri, lucrurile au început să se pună în mişcare şi am înţeles că există interes pentru a fi găsite soluţii:

  • ieri 27 martie, la ora 13.00, a avut loc o întâlnire Min.Muncii – SNST în care au fost expuse motivele pentru care am ajuns să protestăm,
  • tot ieri, de la ora 15.00 ne-am întâlnit cu ministrul tineretului şi sportului pentru a discuta pe aceeaşi temă,
  • astăzi 28 martie, ziua a început în forţă: revendicările sindicale au fost analizate la Ministerul Tineretului şi Sportului, unde domnul Dumitru Costin, preşedintele BNS, a participat la o întâlnire cu doamna Ministru Ioana Bran, argumentele concentrându-se pe faptul că mai multe prevederi legale perpetuează tratamente inegale între diferitele categorii profesionale din Sport şi Tineret, iar MTS trebuie să caute posibilitatea legală pentru corectarea lor, inclusiv pentru situaţia angajaţilor federaţiilor sportive naţionale, o comisie formată din reprezentanţi MTS, FSN şi SNST/BNS se va intâlni pentru a identifica soluţii,
  • având în vedere sesizările sindicatului şi urgenţa celor expuse, Min. Muncii şi MTS au convocat o comisie comună de specialişti resurse umane / salarizare care s-a întrunit astăzi la ora 9.00. Au fost identificate unele erori în aplicare şi au fost făcute câteva recomandări pentru corectarea acestora.

După miting, am fost chemaţi la dialog cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi au fost făcute unele precizări:

  1. va fi acordat sprijinul de specialitate Ministerului Tineretului şi Sportului, în limita atribuţiilor pe care Ministerul Muncii le are, pentru rezolvarea unora dintre erorile semnalate de sindicat şi a cauzelor identificate de comisia comună,
  2. am primit răspunsuri favorabile în ceea ce priveşte acordarea sporului de lot pentru antrenori şi vor fi făcute corecţii,
  3. vor fi făcute modificări privind încadrarea şi salarizarea corepunzătoare a funcţiilor specifice,
  4. au fost identificate unele greşeli ale aplicării Legii cadru şi se vor efectua corecţii în perioada următoare.

Pentru a obţine răspunsuri favorabile şi la celelalte revendicări va fi nevoie de intensificarea dialogului social şi de fixarea unor termene pe parcursul cărora vor avea loc întâlniri de lucru între MTS şi SNST, Ministerul Muncii asigurându-ne de suportul său.

Suntem convinşi că factorii decidenţi au înţeles gravitatea şi urgenţa situaţiei salarizării domeniului, dar şi hotărârea noastră pentru a schimba lucrurile şi că vor lua măsuri rapide. Una dintre soluţii ar fi devansarea termenului pentru acordarea creşterii ce reprezintă ¼  din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi salariul actual, se arată în comunicat SNST.

Foto SNST

Sportul unește oamenii – Cadoria
Sportul înseamnă sanatate