Pledoarie pentru importanța sportului în rândul elevilor

În școlile din România orarul prevede o oră, sau două de educație fizică, iar majoritatea părinților ”rezolvă” acea scutire pentru a-și scăpa odrasla de activitățile sportive. În județul Sălaj procentul elevilor care au scutiri de la ora de educație fizică este de 3%, iar totalul efectiv de elevi este de aproximativ 28,000.

Medicii ne spun mereu să facem mișcare zilnic, mai ales acele persoane care lucrează la birouri, care au o viată sedentară. Nu e nici o mare noutate că sportul e benefic atât pentru copii cât și pentru adulți. Nu e nicio mare informație de senzație, că rutina unui sport început în copilarie are efecte pe viață, așa cum nu e niciun mare secret că mișcarea și sportul dezvoltă trupul și mintea într-un fel armonios.

“Este foarte important ca sportul să se facă de la vârstele mici, de la copii, indiferent că vorbim de sportul de masă sau de sportul de performanță. Este bine să îl practicăm pentru că are o sumedenie de beneficii: în primul rând pentru aspectul fizic, pentru construirea unui corp sănătos, pentru celelate avantaje se știe foarte bine că îmbuntățește foarte mult starea de sănătate, de spirit etc.a declarat Paula Todoran, atletă CSM Zalău.

La capitolul statistică suntem foarte buni. Avem de toate!

Prin sport, îți dezvolți fizicul ne ferim de anumite boli care pot apărea, una dintre ele fiind obezitatea, unde stăm destul de rău. Sportul ajută dezvoltarea  copiilor armonioasă, sănătoasă cât si psihică.a declarat Valeria Motogna

În instituțiile școlare din România orele de sport sunt sub media ţărilor din Uniunea Europeană, elevii din clasele I-VII fac două  ore de sport pe săptămână, elevii de clasa a VIII-a au în programa școlară o oră sau două ore de sport pe săptămână (în funcţie de profil), iar elevii din clasele IX-XII au doar o oră de sport pe săptămână.

Din păcate la cât se tot schimbă programa școlară nu mai știm exact câte ore de educație fizică sunt pe hârtie:  O oră, două ore,  trei ore….

“La școală elevii din ciclul gimnazial fac două ore de educație fizică pe săptămână.” a mai adăugat Motogna

Statistic, jumătate din elevii din România au o scutire medicală, astfel 43% dintre elevi nu practică nici un fel de activitate sportivă, conform datelor raportate de către Inspectoratele Școlare pe anul școlar 2016-2017. La nivelul judetului Sălaj procentul elevilor care au scutiri medicale este de 3%, momentan.

Sportul aduce nu numai distracție și relaxare, dar este și un instrument de dezvoltare a abilităților sociale, atât de utile. Sportul te învață să fii competitiv, corect și onest. Sportul te antrenează să îmbini competitivitatea cu integritatea. Sportul îi învață pe copiii noștri să-și creeze relații interumane de calitate, să socializeze și să se bucure de viață atât în anii de scoală, cât și mai târziu în viața de adult.

“După părerea mea, cred că ar trebui cel puțin patru ore, ca să nu spun cinci, șase. Consider că în fiecare zi ar trebui să avem 45 de minute de mișcare, gimnastică ori puțină alergare.” a adăugat Valeria Motogna

Motivul nu este lipsa sălilor de sport și bazelor sportive, am putea spune doar atât: sănătatea elevilor din ziua de azi stă în mâna politicienilor și în mod cert, decizia finală aparține doar părinților.

“Ar trebui ca părinții să se gândească la sănătatea copiilor lor. Este mult mai ușor să îi educi prin sport. Aici învață ce este colectivitatea, să se respecte unul pe celălat, învață handbal.” a declarat Valeria Motogna

Dragi parinți, implicați-vă cât puteți, încurajați-i să-și găsească un sport care să le placă și sprijiniți-i să îl practice în mod regulat. E important să fim implicați în rutina lor sportivă pentru a ne asigura că obțin beneficiile pe viață!

Rămâne de văzut unde își vor desfășura elevii activitatea sportivă în timp ce parlamentarii nu găsesc soluții pentru a oferi condiții normale acestora cum ar fi: bazele sportive, unde ei (elevii) să poată practica sportul gratuit atât timp cât sunt înmatriculați în sistemul de învățământ.

Sportul unește oamenii – Cadoria
Sportul înseamnă sanatate