Priorităţile României în domeniul sportului

Ministrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, a vorbit marţi la Bruxelles despre priorităţile României în aceste domenii.Consiliul Uniunii Europene, secțiunea Educație, Tineret, Cultură și Sport, a continuat și marți în Clădirea Europa din Bruxelles. Lucrările la care s-a aflat și o delegație din România, condusă de ministrul Bogdan Matei, au început cu un prânz de lucru în format ministerial, cu participarea Directorului Executiv al UEFA Events, Martin Kallen. Discuțiile au vizat tema ”Oportunități și provocări în contextul evenimentelor sportive majore”. Poziția delegației noastre a fost că România susține faptul că orice demers de găzduire al unui eveniment sportiv major trebuie să fie condiționat de o componentă de sustenabilitate. Există cazuri când obiective de infrastructură sportivă rămân nefolosite după încheierea evenimentelor în ciuda costului foarte mare al investițiilor inițiale, de regulă din surse publice., informează MTS.

Ca un exemplu de bună practică a fost menționat proiectul UEFA EURO 2020 de la București care prevede modernizarea a 4 stadioane și amenajarea a mai multor obiective de infrastructură rutieră și feroviară. Este așteptat ca acestea să genereze din primul moment efecte pozitive în economie și este estimat un grad de folosire ridicat după încheierea competiției.

După amiază a avut loc reuniunea Consiliului Sport, la care au fost prezenți și Cosmin Boiangiu, Reprezentantul permanent adjunct al României pe lângă Uniunea Europeană și subsecretarul de stat din MTS Cristina Andronic și care a avut pe agendă mai multe subiecte precum adoptarea Concluziilor Consiliului privind Dimensiunea economică a sportului și avantajele socio economice ale acestuia, o informare din partea reprezentanților Belgiei și Bulgariei cu privire la rezultatele reuniunii WADA de la Baku din 14-15 noiembrie sau prezentarea priorităților de lucru ale viitoarei Președinții române a Consiliului UE.

Ministrul tineretului și sportului Bogdan Matei a vorbit despre prioritățile asumate de România și a dat asigurări că țara noastră este pregătită pentru preluarea mandatului.

„Prima prioritate pe care o propunem în domeniul sport se referă la Accesul la sport pentru persoanele cu oportunități reduse, aceasta încadrându-se în pilonul de acțiune Europa valorilor comune. Programul Erasmus este prioritar pentru Președinția română, fiind singurul program al Uniunii Europene care se adresează în mod specific sportului. În al doilea rând, este de apreciat faptul că Erasmus vizează promovarea incluziunii sociale prin sport. Totodată, vom înainta un set de concluzii pe tema accesului la sport organizat pentru persoanele cu dizabilități. Dosarele din domeniul anti-doping pe care le va gestiona Președinția Română se referă la formularea contribuției comune a Statelor Membre ale Uniunii Europene, în ultima etapă din procesul de revizuire a Codului Mondial Anti-Doping, dar și a poziției comune în vederea participării la reuniunile Agenției Mondiale Anti-Doping din Mai 2019. Cea de-a treia prioritate a Președinției române se intitulează Beneficiile și provocările Pieței Unice Digitale pentru o mai bună comercializare și finanțare a sportului, aceasta încadrându-se în pilonul de acțiune Europa convergenței. Comercializarea drepturilor de televizare reprezintă principala sursă de finanțare a sportului profesionist, astfel că maniera în care această piață este reglementată poate să afecteze inclusiv bugetul sportului”, a spus Bogdan Matei în discursul său.

De asemenea, în cadrul dezbaterii ministeriate de marți, ministrul TS a vorbit și pe tema Evenimentele sportive majore ca motoare ale inovării, de asemenea în prezența domnului Martin Kallen.

“Evenimentele sportive majore pot avea un impact economic pozitiv, dar considerăm că principalul element care favorizează inovația în sport este o populație activă. În România, suntem determinați să apelăm la metode inovative pentru a crește gradul de participare în activități sportive. În acest sens, putem exemplifica ”Platforma biomotrică”, o aplicație dezvoltată de Institutul Național de Cercetare pentru Sport. Aplicația este utilă Ministerului Tineretului și Sportului, dar și Ministerului Educației, în vederea măsurării impactului pe care îl au politicile publice din domeniul sportului și educației fizice, asupra dezvoltării armonioase a copiilor și asupra gradului de participare în activități sportive.

Totodată, menționez și proiectul aplicației ”Registrului Sportiv”, care odată finalizată va permite înregistrarea tuturor sportivilor legitimați într-o bază de dată electronică națională accesibilă nu doar instituțiilor publice, dar și structurilor sportive interesate.

Cu privire la dimensiunea inovatoare a evenimentelor sportive majore, precizez că în România ne pregătim de organizarea Campionatului European de fotbal din 2020. Vom găzdui 4 meciuri, pe un stadion ultramodern. Alte 4 arene sunt în curs de modernizare, pentru antrenamentele echipelor, iar un alt program ambițios prevede construirea a nu mai puțin de 400 de terenuri de fotbal în întreaga țară.

În acest context, considerăm că trebuie să ne arătăm disponibilitatea în a găzdui evenimente sportive majore, și să fim pregătiți să le măsurăm succesul și din perspectiva capacității acestora de a genera inovație”, a declarat Bogdan Matei.

Sportul unește oamenii – Cadoria
Sportul înseamnă sanatate