Propunerea legislativă: Mai multe ore de educație fizică și sport . Ora de sport probă pentru BAC?

Numărul de ore de educație fizică și sport din învățământul românesc ar putea crește, iar o probă practică de evaluare a competențelor motrice ar putea deveni disciplină obligatorie în cadrul examenului de bacalaureat, conform unei inițiative legislative a parlamentarului Mihaela Huncă, secretar al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, informează Agerpres.

Mihaela Huncă (PSD) a organizat, luni, la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român o dezbatere publică în acest sens la care au participat reprezentanți ai mai multor federații, cluburi sportive, precum și oficiali ai Ministerului Tineretului și Sportului, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Sănătății și Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social.

În cadrul acesteia, parlamentarul PSD a subliniat importanța sportului în programa școlară. “Îmi doresc foarte mult ca această inițiativă să fie implementată, dar nu înainte ca ea să fie trecută prin filtrul oamenilor de specialitate, al oamenilor care au realizat mari performanțe în sportul românesc. Prin proiectul de guvernare noi ne-am asumat să dezvoltăm sportul de masă. Asta pentru că în anul 2016, conform statisticilor, 1 din 3 tineri români nu face sport, iar 9 din 10 petrec peste 8 ore pe zi în fața televizorului sau a calculatorului. De asemenea, România a urcat pe locul 3, deși înțeleg azi că de fapt suntem pe 2, în topul european privind obezitatea la copii. Trebuie să fim conștienți că lipsa activităților fizice omoară la fel de mulți oameni ca și fumatul. De aceea e de datoria noastră, a parlamentarilor, să creăm un cadru legislativ ca un număr cât mai mare de copii și tineri să practice sportul”, a spus Huncă pentru sursa citată.

“Când spunem că educația este prioritară, automat și educația fizică este prioritară. De aceea, prin această inițiativă legislativă dorim ca în învățământul preșcolar numărul orelor de educație fizică și sport să fie de minimum 2 pe săptămână, în cel primar de minimum 3, în cel gimnazial de minimum 3 plus încă 2 de sport competițional, în cel liceal de minimum 3 ore plus 2 de sport competițional și în cel universitar de minimum 2 și opțional încă 2 de sport competițional. De asemenea, conform acestui proiect, dorim introducerea la examenul de bacalaureat a probei practice de evaluare a competențelor motrice pentru elevii apți din punct de vedere medical. Asta dacă vrem să ne aliniem și noi țărilor avansate, cum este SUA, unde sportul este probă obligatorie cu notă. Noi propunem însă doar proba cu aceste calificative cum sunt și celelalte probe de competență”, a adăugat Mihaela Huncă, citat de Agerpres.

Rămâne de văzut unde se vor ține orele de educație fizică și sport având în vedere că 70% din școlile din România nu au săli de sport. 

Sportul unește oamenii – Cadoria
Sportul înseamnă sanatate

Leave a Reply

Your email address will not be published.