Rețeaua DOPAȚILOR! Steroizii, pericolul mortal din sălile de forţă din România

În urmă cu câteva luni arătam despre o REȚEA de DOPAJ din lumea CULTURISMULUI. Neregulile din cadrul Biroului Federal al F.R.C.F. găsite chiar de către ANAD au fost mușamalizate de către Federația Română de Culturism și Fitness,VEZI AICI MATERIALUL.

Ne alăturăm CAMPANIEI inițiate de AGERPRES #stopdopajului și vom publica materialele care aduc în atenţie pericolul pe care îl prezintă steroizii anabolizanţi pentru sportivi de performanţă şi amatori, amploarea acestui fenomen în România şi măsurile pentru combaterea flagelului.

Steroizii, pericolul mortal din sălile de forţă din România

Pierderea ireversibilă a părului, acneea, impotenţa, infertilitatea sau anxietatea sunt printre efectele negative minore ale consumului de steroizi şi hormoni de creştere, dar se poate ajunge şi la tumori hepatice, paranoia, hepatită, sau chiar deces. O realitate des întâlnită în sălile de forţă din România, mai ales în rândul tinerilor, ale cărei efecte, de cele mai multe ori ireversibile, autorităţile încearcă să le diminueze, informează AGERPRES.

Cu trei ani în urmă, lumea culturismului era şocată de moartea unuia dinte cei mai de seamă sportivi ai acestei discipline. Nu atât decesul sportivului, dat fiind că înaintea lui Dallas McCarver îşi pierduseră viaţa mai mulţi culturişti de renume, cât vârsta acestuia a lăsat lumea sportului fără cuvinte. Americanul a murit la doar 26 de ani, iar în raportul de autopsie se preciza clar că moartea a survenit în urma consumului de steroizi şi hormoni de creştere. Inima lui cântărea de aproape 3 ori mai mult decât normalul, iar ficatul de 2 ori.

Principalul scop al consumului de steroizi şi hormoni de creştere, prin ingerare sau injectare, este creşterea masei musculare şi arderea grăsimilor, astfel încât corpul sportivului sau practicantului amator de culturism să pară sculptat. Şi acest lucru se realizează direct proporţional cu consumul de substanţe dopante şi exerciţiile fizice solicitante.

În România, consumul de steroizi şi hormoni de creştere a atins un nivel îngrijorător şi din cauza faptului că traficului acestor substanţe nu este incriminat de lege.

“Sportivii români sunt pregătiţi pe bani publici şi unii iau hormoni de creştere şi steroizi, iar pe plan mondial nu există persoană care să nu fi avut efecte medicale ireversibile. Asta în funcţie de cantitate şi perioada de timp în care au consumat. Şi anume, impotenţa la bărbaţi, acnee, probleme grave de piele, am cunoştinţe care nu mai pot merge nici măcar la piscină, şi-a pierdut iubita şi aşa mai departe. Apar cancere şi tumori pentru care statul român cheltuie ulterior bani mulţi pentru tratament. Avem cazuri de deces cu dovezi, au făcut infarct, unii aveau atât de gros sângele încât nu puteau să îl scoată, sunt femei care nasc copii cu malformaţii sau nu rămân însărcinate. Şi în aceste condiţii sunt părinţi care îşi lasă copiii să meargă la sala de forţă pentru că sunt bucuroşi că nu mai stau în baruri, şi acolo cel care are sala îşi bate joc de ei”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping, Cristian Balaj.

Valoarea totală pe piaţa neagră a steroizilor şi hormonilor de creştere pe care Agenţia Naţională Anti-Doping i-a distrus ajungea la câteva sute de mii de euro.

În lumea culturismului există şi sportivi care deţin săli de forţă care nu se sfiesc să recunoască faptul că recurg la injectarea cu steroizi pentru a-şi creşte masa musculară.

Sursa AGERPRES

Sportul înseamnă sanatate
Contact NsaTV