marți, august 16, 2022

România joacă sâmbătă, la Cluj-Napoca, al doilea meci de la Campionatul European de volei

by C. Sabău
FOTO FRVolei
Naționala feminină de volei a României revine sâmbătă pe BTarena din Cluj-Napoca pentru un nou meci din Campionatului European 2021, competiție care se anunță spectaculosă. Suedia va fi următoarea adversară a echipei noastre.

Partida va începe la ora 20.30 și va fi a doua din grupa D a #EuroVolleyW pentru ambele formații, care au făcut meciuri foarte bune în prima etapă. Româncele au reușit să ia un set împotriva Turciei, ocupanta locului 4 în clasamentul mondial FIVB, în vreme ce suedezele au revenit de la 0-2 la seturi pentru a se impune cu 3-2 în fața Finlandei. 

Meciul se anunță extrem de interesant, prin prisma duelului celor mai bune marcatoare ale celor două reprezentative, ambele legitimate la echipe din Superliga Turciei. România o are pe Alexia Căruțașu (18 ani), care în ultimii doi ani a jucat la Yeșilyurt Istanbul și care din toamnă va evolua la Galatasaray Istanbul. În prima partidă,  contra Turciei, a reușit 17 puncte. Suedezii o au pe Isabelle Haak (22 de ani), care este legitimată la VakifBank Istanbul și care în victoria cu Finlanda și-a trecut în cont 42 de puncte, un record al actualului turneul final. 

Dacă România este o prezență constantă la turneul final al Europenelor, pentru Suedia această ediție reprezintă revenirea între cele mai bune echipe ale continentului după o pauză de 38 de ani! Suedia a mai participat doar de trei ori până acum la turneele finale, în 1967, 1971 și 1983. Pentru nordice, victoria cu Finlanda, de joi, a fost prima la Campionatul European după nu mai puțin de 50 de ani, ultima datând din 1971, când au reușit să învingă Austria. 

Medaliată cu bronz la ediția organizată chiar în țara noastră în 1963, România prezintă la această ediție una dintre cele mai tinere echipe din istoria participărilor ei la Campionatele Europene. Tocmai tinerețea majorității jucătoarelor, îmbinată cu experiența celorlalte, pare a fi atuul echipei antrenate de selecționerul Luciano Pedulla, o formație care are ca obiectiv clasarea între primele patru formații din grupă și, implicit, calificarea în optimile de finală. 

Ultimele meciuri directe între România și Suedia au avut loc în urmă cu 11 ani, în preliminariile Campionatului European din 2011. Două partide, de fiecare dată s-a impus România cu scorul de 3-1. 

Tricolorele vor juca în Grupa D împotriva Olandei (duminică), Finlandei (marți) și Ucrainei (miercuri). Toate meciurile vor avea loc de la ora 20.30 și vor fi transmise în direct la Telekom Sport, însă jucătoarele îi așteaptă pe fani în tribunele BTarena. La meciul cu Turcia, de miercuri, cei 3.500 de spectatori au făcut o atmosferă fantastică. 

Biletele sunt disponibile în rețeaua eventim.ro și pe tickets.cev.eu.

Componenţa grupelor

 • Grupa A (Belgrad/Stark Arena, 18.386 locuri)
  Azerbaijan, Belgia, Bosnia, Franţa, Rusia, Serbia
 • Grupa B (Plovdiv/Kolodruma, 6.100 locuri)
  Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Polonia, Spania
 • Grupa C (Zadar/Cosic Hall, 8.500 locuri)
  Belarus, Croatia, Ungaria, Italia, Slovenia, Elvetia
 • Grupa D (Cluj-Napoca/BTarena – 9.300 locuri)
  Turcia, România, Olanda, Ucraina, Suedia, Finlanda

#EuroVolleyW, 76 de partide, 16 zile!

Lotul României:

 • Extreme: Adelina Budăi Ungureanu, Rodica Buterez, Adriana Matei, Sorina Miclăuş, Georgiana Popa,
 • Coordonatoare: Diana Balintoni, Marina Cojocaru
 • Centru: Petruţa Orlandea, Daiana Roman, Denisa Ionescu, Diana Ariton
 • Opus(fals): Alexia Căruţaşu, Iuna Zadorojnai
 • Libero: Andra Cojocaru, Alexandra Ciucu

Serbia a cucerit ultimele două ediţii ale Campionatului European, în anul 2017 şi în 2019, în timp ce Turcia, adversara Tricolorelor din primul meci al Grupei D, este vicecampioana europeană.  Din păcate meciurile Campionatul European de volei feminin se vad doar la Telekom Sport.

Program transmisiuni TV: 

 • România – Suedia, sambata – 21 august, ora 20.30 / Telekom Sport 3
 • România – Olanda, duminica – 22 august / ora 20.30 / Telekom Sport 3
 • România – Finlanda, marti – 24 august / ora 20.30 / Telekom Sport 3 
 • România – Ucraina, miercuri – 25 august / ora 20.30 / Telekom Sport 3

Program

 • Grupele preliminare (18-26 august)
 • Optimile de finală (28-30 august)
 • Sferturile de finala (31 august-1 septembrie)
 • Semifinalele (3 septembrie)
 • Finalele (4 septembrie)

#EuroVolleyW

Citește și...

Acest site utilizează cookie-uri. Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul site-ului, pentru a analiza traficul și pentru a-ți asigura o experiență cât mai plăcută. Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugam să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. Accept Mai multe detalii