sâmbătă, august 13, 2022

Școala și sportul românesc

Viitorul sportului românesc este în școli!

by C. Sabău
Foarte mare diferență între America și Europa în privința sportulului. La americani este reglementat de un sistem școlar, în timp ce în Europa sportul se face prin intermediul unui sistem de cluburi. În SUA sportul este foarte important încât face parte din programa școlară de bază. Toată lumea merge la școală, prin urmare toată lumea are o șansă iar pentru foarte multi aceasta sansa o reprezintă chiar sportul.

În Europa, școala e un lucru, iar sportul e alt lucru. La americani, școala și sportul sunt două fețe ale aceleiași monede. Această ruptură între școală și sport, este atât de mare in România la ora actuală, încât doar schimbările majore ne mai poate aduce la liman.

Sportul in scoala românească aproape că nu există, doar mimăm o educație fizică și aia mai mult la gimnaziu. În România cluburile sportive sunt văzute ca inamicul numărul 1 al școlii, sunt un pericol pentru copii, le mâncă din timpul de școală, de teme și meditații.

Asociațiile Sportive Școlare și Universitare pot deveni motorul dezvoltării unui sistem funcțional!

Ar fi timpul să punem accentul pe sportul şcolar, pe sportul de masă, abia apoi să avem pretenţii ca sportivii noştri să aspire la medalii într-o competiţie europeană sau mondială. Câți dintre noi își dau seama că din impozitul plătit deja la Bugetul de Stat, sportul poate aduce zâmbete,  poate acorda o altă șansă generaţiilor ce se formează acum.

Până când o să înțelegem, că pe lângă matematică ori româna sau orice altă materie, sportul trebuie să fie o „materie” foarte importantă, iar în momentul când părinții vor înțelege că mișcarea este benefică copiilor și trebuie făcută în școală, abia atunci se poate vorbi de sportul de performanță.

Sportul Românesc dă bine doar pe hârtie!

Tinerii văd sportul la televizor, în aceste condiţii să nu ne mirăm că încet, încet, dispare şi ultima dorință de mișcare. Cu alte cuvinte, sportul construieşte caractere şi dezvoltă tineri curajoşi, încrezători, sociabili, disciplinaţi, tineri care învaţă să câştige, dar şi să piardă cu demnitate şi fair-play, abilităţi care îşi găsesc ulterior expresia în vieţi frumoase şi împlinite.

Indiferent de natura lui, sportul este important!

Cu toate acestea, în ultimii ani, studiile arată că românii se implică din ce în ce mai puţin în activităţi sportive, indiferent de natura acestora. Aceeaşi atitudine au îmbrăţişat-o şi copiii, principala cauză fiind lipsa orelor suficiente de educaţie fizică desfăşurate la şcoală.

Poate ne trezim că sportul înseamnă și altceva!

Citește și...

Acest site utilizează cookie-uri. Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul site-ului, pentru a analiza traficul și pentru a-ți asigura o experiență cât mai plăcută. Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugam să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. Accept Mai multe detalii