Scrisoare deschisă adresată presedintelui, premierului si Parlamentului de către preşedintele Institutului Sportiv din România, Adrian Socaciu

Preşedintele Institutului Sportiv din România, Adrian Socaciu, a a postat pe pagina oficială o scrisoare deschisă adresată preşedintelui României, Klaus Iohannis, premierului României, Viorica Dăncilă, şi Parlamentului României, în legătură cu problemele care sunt în sportul românesc, fiind propuse mai multe soluţii pentru revitalizarea acestui domeniu.

„Preformanța tricolorilor U21 ne obligă ca națiune să realizăm o strategie în sport, pe care să o implementăm de îndată!”, se arată în scrisoarea deschisă.

Adrian Socaciu, spune că tehnicieni români “antrenează alte naţiuni şi fac performanţă pentru ele”, iar sportivi de origine română concurează “pentru alte naţiuni şi aduc medalii pentru ele”.

“Ştiaţi că la ultima olimpiadă de la Rio de Janeiro ţara noastră a obţinut un ruşinos loc 47, sportul românesc înregistrând cel mai slab rezultat din întreaga istorie a participării sale la Olimpiadele moderne? Urmează, în 2020, Olimpiada de la Tokyo şi viitorul pare şi mai sumbru având în vedere că din ce în ce mai puţini sportivi se vor califica (asta ca să nu mai vorbim de medalii). Şi iarăşi vom vorbi de ce trebuie făcut în sport şi tot la vorbe vom rămâne. Şi va mai trece încă o olimpiadă cu rezultate dezastruoase pentru România. Ştiaţi că mai bine de jumătate din români sunt supraponderali sau obezi? Ţara noastră ocupă locul trei în Europa în clasamentul supraponderalilor şi asta se traduce prin sporirea riscului de a suferi boli grave, ceea ce presupune costuri ridicate pentru sistemul de sănătate. Ştiaţi că din peste 3.000.000 de elevi care s-au aliniat la deschiderea noului an şcolar, doar circa 80.000 sunt angrenaţi şi în practicarea unei discipline sportive, ceea ce reprezintă, efectiv, întreaga bază de masă a sportului de performanţă?”, se arată în scrisoare.

“Acum, haideţi să nu dăm vina pe unii sau pe alţii, ci să ne asumăm cu toţii eşecul sportului românesc şi să începem să construim exact aşa cum fac ungurii. Să fie un punct zero, de unde să pornim. De aceea, domnilor decidenţi, vă solicit să lăsaţi orgoliile la o parte şi interesele de partid şi să lucraţi împreună cu societatea civilă la o strategie pentru sport, pe care să o implementăm indiferent de cine este la putere şi de cine este în opoziţie. Vă asigur că beneficiile vor fi imense, iar tricolorul va flutura din nou la olimpiadele şi campionatele mondiale. De asemenea, beneficiile pentru populaţie vor fi şi ele însemnate, pentru că sistemul de sănătate nu va trebui să suporte bolile aduse de obezitate. Sportul nu este nici de stânga, nici de dreapta, sportul este al tuturor românilor – este o vorbă care trebuie să ne intre bine în minţile tuturor!”, spune Socaciu.

Preşedintele ISR propune “o serie de soluţii pentru revitalizarea sportului românesc”, printre care o hartă a infrastructurii sportive prin care să ştim exact ce sporturi se practică în fiecare localitate şi cum putem investi mai eficient, standarde pentru realizarea bazelor sportive, un management sportiv/administrativ de calitate, revitalizarea şcolii de antrenori, o platformă digitală a sportului romanesc, care să adune într-un singur domeniu tot ce înseamnă sport: de la antrenori, baze sportive, sportivi, psihologi, până la medici sportivi, dezvoltarea sportului de masă propune prin înfiinţarea de hub-uri sportive în universităţi, implementarea programului ”Tichetul pentru sport/sănătate” şi scutirea sportivilor din loturile naţionale de la plata contribuţiilor sociale.
 
“Banii sunt şi se găsesc, problema este însă lipsa de viziune şi interes pentru sport. Însă lucrurile se pot schimba!”, spune preşedintele ISR la finalul scrisorii.

 

Sportul unește oamenii – Cadoria
Sportul înseamnă sanatate
Contact NsaTV