Stiinta Bacau, noua campioana nationala la volei feminin

Stiinta Bacau este noua campioana la volei feminin, dupaƒ ce  in cel de-al 3-lea meci al finalei Diviziei A1 a invins cu scorul de 3-2 echipa Dinamo Romprest BucuresŸti.

S˜tiinta Bacaƒu – Dinamo Romprest Bucures™ti 3:2 (17, -22, 15, -23, 6)

Dupa opt ani, S˜tiint›a Bacaƒu a redevenit campioanaƒ!

Stiinta-Bacau-campioana, foto sportbacaul S-a scuturat de toate ghinioanele și complexele unei veșnice vicecampioane, ridicându-se deasupra tuturor adversarelor într-o imensă și vie izbucnire de voință. Meciul al treilea al finalei cu Dinamo a fost de o frumusețe aparte și va rămâne o amintire de neuitat pentru jucătoare, antrenori și cei 1200 de spectatori ardenți. E o onoare că am trăit pe viu asemnea clipe istorice pentru orașul nostru. Herlea, Staelens, Sosa, Sobo, Rogojinaru, Kamenova, Gaido, Iosef, Bălțatu, Breban, Truță și antrenorul Grapă vor rămâne în istoria Bacăului ca stampe de mare preț. Greu de exprimat în cuvinte intensitatea acestei partide, încheiată cu spectatori în picioare, vibrând zgomotos la fiecare minge. Celebrarea triumfului nu poate fi povestită, ci doar trăită. Schimbând delirul tumultos de la Sala Sporturilor cu liniștea bacoviană a străzii, chiar îți vine să te-ntrebi: a fost aievea? a durat o clipă, o zi?

Un duel al managerilor de energii

Așa cum ne-am așteptat, meciul al treilea a fost extrem de greu, deoarece Dinamo este o trupă profesionistă, care și-a jucat șansa până la capăt. Știința a început foarte bine meciul, conducând la un moment dat cu 19:7. De-aici a început revirimentul oaspetelor, dar pentru ele a fost tardiv ca să mai conteze în primul set: oricum, de la 23:11, bucureștencele au mai recuperat câte ceva, până la diferența onorabilă de 25:17. Însă evoluția lor bună a continuat în setul secund, pe care l-au condus de la un capăt la celălalt. Era evident că Bacăul a cedat teren pentru a-și trage sufletul și a declanșa un nou asalt. Replica gazdelor a fost promptă în setul al treilea, iar lui Dinamo a început să simtă că se apropie sfârșitul. Foarte nervoasă, veterana Alida Marcovici a primit un cartonaș galben la 13:7, pentru comentarii repetate și ireverențioase la deciziile arbitrilor. De partea cealaltă a fileului, Sosa, Sobo și Herlea trăgeau cu țevile la roșu, ideal servite de Kim Staelens. 25:15, și publicul simțea miros de șampanie. Dar Dinamo n-a cedat niciun milimetru. Setul al patrulea s-a disputat sub semnul echilibrului, cu bucureștencele având totuși inițiativa. Au abundat fazele lungi, în care mingea a trecut de multe ori fileul într-un sens și celălalt. Cunoscătorii de volei au avut cu ce se delecta! Spre finalul acestui parțial, Dinamo a tremurat, pentru că Știința a fost de două ori pe punctul de a egala, la 23 și 24, iar apoi, împinsă de admirabilul public, să câștige meciul. A fost însă 2:2, dar nimeni nu s-a îndoit de victoria studentelor. Tie-break-ul a început cap la cap, până la 3, după care Știința a realizat cinci puncte consecutiv, până la schimbul de terenuri. Iureșul gazdelor a continuat cu publicul în picioare, trepidând și cântând, pregătit de sărbătoare. Atacuri în fortă, mingi puse peste blocaj, servicii veninoase – nimic n-a lipsit Științei până la 15, când în Sala Sporturilor s-a declanșat fiesta. Suntem campioni!!!
La acest nivel valoric, cu jucătoare foarte bine pregătite tehnic, fizic și tactic, diferența a fost făcută de cei care au dirijat resursele fiecărui lot, dictând perioadele de accelerare și de repliere. Iar aici Florin Grapă s-a dovedit superior, calm și înțelept, și nu doar în acest meci, ci pe parcursul întregului campionat. El a fost părintele victoriei.

Știm să suferim, știm să ne bucurăm!

Studentele și-au savurat victoria mai bine de jumătate de oră, în fața unui public care le-au ovaționat la nesfârșit. Îmbrățișări, lacrimi de bucurie, Florin Grapă ridicat pe brațe de elevele sale! Bisurile n-au contenit, la mantinelă s-au acordat autografe. Zeci de fete au năvălit pe teren și s-au pozat cu campioanele. Mihaela Truță (singura rămasă din generația titlului 2005) a deschis șampania și a stropit asistența ca la cursele de Formula 1. Avizi de declarații, reporterii fugăreau echipa și smulgeau declarații printre scurtele ședințe foto și reprizele de saluturi reciproce jucătoare-public. Cupa, medaliile și tricourile de campioane au fost oferite de primarul Romeo Stavarache. Dinamo dispăruse din sală ca o umbră, ca și cum n-ar fi fost. Ne-ar fi plăcut mai mult dacă ar fi rămas în sală, să-și aplaude rivalele și să-și primească aprecierea pentru spectacolul la care a contribuit, plus medaliile de argint. Păcat. Voleibalistele Bacăului, jos pălăria! Au știut să se bucure de titlu, transferând din patimă suporterilor, aceiași care au suferit la tristețea lor după înfrângerile cu Tg. Mureș, Constanța și Dinamo, din campionatul regulat. Dar penitența, atât cât a fost – trei luni, trei sau opt ani -, a meritat, deoarece gustul aurului e cu atât mai dulce.
Împrejurările au fost favorabile unei sărbători a publicului. În 2005, titlul a fost cucerit la Galați, iar echipa s-a bucurat noaptea, la lumina stelelor, pe câmp, coborând din autocar. În 1998, meciurile decisive au fost la București, pe terenul rivalei Rapid, play-off-ul celor șase echipe disputându-se în două turnee, câștigate la licitație de Știința și giuleștence.

Declarații după meci

– Florin Grapă, antrenor Știința: “Da, e zi specială pentru mine, pentru noi toți. Cred că determinarea superioară a jucătoarelor noastre a făcut diferența. Este vremea să ne bucurăm. De mâine va începe greul din nou, grijile pentru Liga Campionilor. Victoria aparține tuturor, jucătoarelor, publicului de nota 10-plus și a tuturor celor care ne-au ajutat în acest an, dvs., presei, care astăzi ați umplut sala”.
– Kim Staelens: “Am visat la acest titlu, mai ales după cele două victorii de la București. Sunt foarte fericită și trăiesc această clipă. Este o realizare frumoasă din viața mea și mă bucur că sunt aici, în această atmosferă”.
– Fabiana Sosa: “E minunat. Nu știu ce va fi în continuare, sper să fie la fel din toamnă. Dar e departe până atunci, să ne bucurăm acum de acest succes”.
– Kremena Kamenova: “Este cea mai importantă realizare pe care am avut-o ca sportivă. Sunt fericită că am putut juca aici și mulțumesc suporterilor pentru susținere. Sper să putem continua în aceeași formulă pe mai departe. Este însă mult până la toamnă și e greu de spus ce se va mai întâmpla”.
– Romeo Stavarache, primarul Bacăului: “Pe plan sportiv, este cea mai mare satisfacție din cei opt ani de mandat pe care i-am avut până acum. Consiliul Bacău va rămâne în continuare în parteneriat cu Știința, dar nu numai cu aceste fete extraordinare, ci și cu celelalte formații. Nu doar că vom susține în continuare echipa de volei, ci vrem s-o întărim, pentru a avea o evoluție onorabilă în Liga Campionilor”.

nică, în meciul al treilea, echipa CSM Bucureşti

Citește si...

La mulți ani, Günter Enescu!

Mircea M

Clujencele vor a opta victorie

Ionuț Popa

Sala Antilopa, noua casă a voleiului românesc

Mircea M

Azi voleiul se joacă la Blaj

Redacția

Bănățencele au păstrat nucleul de bază 

Mircea M

CSM Lugoj pregătită pentru Supercupă

Oana B

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More