Handbalistele echipei Corona Braşov, suspectate că au folosit o procedură interzisă de regulamentele antidoping, vor primi suspendări de cel puţin şase luni întrucât au recunoscut că au folosit tratamentul cu laser intravenos, potrivit unor surse sportive citate de Agerpres.
Pentru manipularea sângelui, categorie la care se încadrează ele, AMA/WADA spune clar, patru ani de suspendare, şi nu acceptă mai puţin de un an. Dar este posibil ca ele să primească sub un an, se încearcă 6 luni, pentru că nu au ascuns procedura. Niciuna dintre ele nu a ascuns că ar fi făcut această procedură, deci există această scuză, să spunem aşa, nu au ştiut la ce se expun, au fost de bună credinţă. Vom vedea ce va fi, pe 15 ianuarie va avea loc un nou termen al Comisiei de Audiere, care este independentă şi e formată din persoane cu specialitate juridică. Singura instituţie care poate colabora cu această comisie este AMA/WADA. Mai sunt de audiat martori, nu i-am audiat pe toţi. Nu pot spune clar când se va da o decizie, e posibil ca la jumătatea lunii februarie”, au declarat sursele citate de Agerpres.
Pe de altă parte, handbalistele care s-au autodenunţat, declarând că au fost supuse terapiei cu laser intravenos, interzisă de regulamentele internaţionale, vor beneficia cel mai probabil de clemenţă din partea membrilor comisiei: „Unele sportive au făcut autodenunţ şi vă daţi seama că e posibil să beneficieze de o sancţiune mai mică. Dar ce e clar, sancţiuni vor exista cu siguranţă, nu există varianta fără sancţiune. Bineînţeles că după anunţul sancţiunilor ele vor avea şi posibilitatea de a le ataca la TAS”.
Naţionala feminină de handbal a României ar fi avut mai mult de suferit în cazul în care ANAD nu ar fi făcut public cazul înaintea Campionatului Mondial din Japonia. De asemenea, cea mai mare vină în acest caz ar aparţine doctorului echipei, care ar fi trebuit să cunoască prevederile internaţionale în astfel de proceduri aplicate sportivelor.
La jumătatea lunii noiembrie 2019, jucătoarele echipei Corona Braşov au fost implicate într-un caz de dopa,j după ce au efectuat la clinica IOMED Clinique terapia cu laser de joasă frecvenţă, interzisă de regulamentele Agenţiei Mondiale Antidoping.
Comisia Centrală de Disciplină a Federaţiei Române de Handbal a suspendat provizoriu 17 din cele 19 jucătoare ale echipei Corona Braşov, suspectate de încălcarea regulamentului antidoping. Două dintre sportivele acuzate că au recurs la acest tratament interzis, Alicia Maria Gogîrlă și Andeea Chiricuță, au scăpat de suspendarea provizoire, după ce declarațiile unor coechipiere s-au dovedit nefondate.
Bianca Bazaliu, Daciana Hosu şi Cristina Laslo au fost suspendate începând cu data de 25 noiembrie, Eliza Iulia Buceschi, Daria Bucur, Ana Maria Lopătaru, Natasa Nolevska, din 26 noiembrie, Sorina Maria Tîrcă, Marilena Alexandrina Neagu, Mihaela Diana Popescu, Elena Andreea Pătuleanu, Ivona Pavicevic, Viktoriya Tymoshenkova, Andreea Georgiana Ciuciulete, Elaine Gomes Barbosa, din 29 noiembrie, iar Claudia Eugenia Lăcătuş şi Oana Maria Căprar, din 3 decembrie.
Clubul Corona Braşov a fost exclus din grupele Cupei EHF de Federaţia Europeană de Handbal (EHF), dar şi din Liga Naţională.
Pe 15 ianuarie FRH va anunța oficial decizia!
[themeum_column col=”1/2″][themeum_category category=”volei” layout=”latest” title=”” maxpost=”4″][/themeum_column][themeum_column col=”1/2″][themeum_category category=”stiri” layout=”latest” title=”” maxpost=”4″][/themeum_column]