Voleiul românesc lăudat pe siteul Confederației europene!

Echipa de legendă a României a intrat în istorie cu aurul de la EuroVolley 1963 și prezența în premieră la Jocurile Olimpice, este titlul articolului de pe site-ul Confederației Europene de Volei (CEV).

România organiza în anul 1963 a șasea ediție a Campionatelor Europene, atât la feminin, cât și la masculin.

La fete, au participat 13 echipe, iar România a terminat pe locul 3, în urma Uniunii Sovietice și a Poloniei. Naționala masculină a reușit un turneu formidabil. A trecut de Polonia, Olanda și Finlanda în Grupa A, la București, pentru a-și asigura calificarea în faza a doua a turneului, unde a învins Iugoslavia (3-0), Uniunea Sovietică (3-2), Ungaria (3-0), Cehoslovacia (3-1), Franța (3-0) și Bulgaria (3-1). România termina competiția cu un bilanț impecabil de nouă victorii în tot atâtea meciuri!

Euro 1963 s-a disputat, în afară de București, la Brașov, Cluj-Napoca și Tîrgu Mureș.

 

Poșta română a emis un timbru 
special pentru a sărbători 
organizarea Campionatelor 
Europene din 1963.

Lotul echipei istorice a României, antrenată de Nicolae Sotir, a cuprins coordonatorii Gheorghe Fieraru, Aurel Drăgan, Radu Ganciu și Mihai Chezan, trăgătorii  Horațiu Nicolau, Mihai Nicolae Bărbuță, Mihai Coste și William Schreiber, plus centrii Eduard Derzsei, Davila Plocon, Iuliu Szöcs și Mihai Grigorovici.

Calificarea istorică la Jocurile Olimpice

Echipa României se calificase deja pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 1964 cu un an înainte, când se clasase pe locul trei la Campionatul Mondial masculin FIVB desfășurat la Moscova – imediat după legendarele echipe reprezentând Uniunea Sovietică și Cehoslovacia.

”Atunci când voleiul a debutat la Jocurile Olimpice din 1964, în Japonia, România a călătorit în Țara Soarelui Răsare cu același grup de jucători care erau campionii europeni în exercițiu după succesul senzațional de pe teren propriu. Cu toate acestea, campania de la Tokyo a început cu o înfrângere cu 0-3 în fața sovieticilor, înainte ca România să se regrupeze și să învingă Brazilia, Bulgaria, Olanda, Coreea de Sud și Ungaria. Pe măsură ce turneul olimpic se apropia de final, Aurel Drăgan și coechipierii săi au pierdut atât în fața Cehoslovaciei, cât și a gazdelor, Japonia. Victoria finală, în fața SUA, a dus România doar pe locul 4”, informează site-ul Federației Europene de Volei.

Campionatul din 1963 rămâne o performanță de neegalat până în ziua de azi, chiar dacă România a câștigat bronzul olimpic în 1980, la Moscova. Ediția din Uniunea Sovietică au fost din păcate boicotate de majoritatea țărilor occidentale.

Citește si...

România și-a aflat adversarele de la EURO 2024!

Mircea M

Rezultatele de vineri la Campionatul Mondial

Mircea M

Azi aflăm grupa României la Euro 2024

Szabi R

Florentin Pera: România a fost echipa mai bună

Oana B

Victorie cu ajutorul arbitrajului pentru Danemarca

Mircea M

România a debutat cu o victorie la Campionatul Mondial

Ionuț Popa

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More