duminică, august 14, 2022

44 de ani de la prima notă de 10 a Nadiei Comăneci

by C. Sabău

Pe 18 iulie 1976, o româncă de 14 ani uimea lumea sportului obținând o performanţă greu de egalat: NOTA 10 la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal. Afişajul electronic nu avea capacitatea tehnică pentru a afișa nota 10, aşa că pe ecran a apărut nota 1.00.

Nadia Comăneci obţinea, la această ediţie a Jocurilor Olimpice, de şapte ori scorul perfect, câştigând trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și una de bronz (sol).

Nadia a intrat în istorie drept prima sportivă cu un exerciţiu perfect.

După JO de la Montreal, Comăneci a apărut pe coperţile revistelor Time, Newsweek şi Sport Illustrated, toate în aceeaşi săptămână.

La următoarele Jocuri Olimpice, în 1980, la Moscova, Nadia a cucerit două medalii de aur, la sărituri şi sol, şi două medalii de argint, în concursul pe echipe şi la individual compus.

Din 1989, Nadia a părăsit România, stabilindu-se în Statele Unite ale Americii. În 1996, Nadia Comăneci a intrat în Galeria “Hall of Fame” a gimnasticii internaţionale.

În acelaşi an, Nadia s-a căsătorit cu campionul olimpic american, Bart Connor.

 

Citește și...

Acest site utilizează cookie-uri. Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul site-ului, pentru a analiza traficul și pentru a-ți asigura o experiență cât mai plăcută. Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugam să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. Accept Mai multe detalii