marți, august 16, 2022

FRB a anunțat sistemul competițional și regulile valabile pentru următorul sezon

by Redacția

Consiliul Director al Federației Române de Baschet a anunțat sistemul competițional și regulile valabile pentru următorul sezon al Ligii Naționale (masculin+feminin) dar și a Cupei României la masculin și feminin.

Printre principalele modificări se numără trecerea la un sistem competițional cu o singură grupă valorică, cu sistem tur-retur și cu opt echipe calificate în playoff.  De asemenea, în Cupa României – masculin se vor afla tot timpul doi jucători români pe parchet, dintre care cel puțin unul dintre jucători să fie U23. Calendarul competițiilor urmează să fie anunțat, în funcție de câte echipe se vor înscrie în campionat.

Se aproba cu majoritate de voturi formatul LNBM si CRM, sezonul 2020-2021, dupa cum urmeaza:

Sistemul competitional
– LNBM, 2020-2021: indiferent de numarul echipelor inscrise ( 15, 14, 13, 12, 10..), competitia se va desfasura intr-un format cu o serie unica:
– Faza 1: se joaca dupa sistemul fiecare cu fiecare, tur-retur, N jocuri si se face clasamentul;
– Faza 2: se formeaza doua grupe:
– o grupa cu echipele de pe locurile 1-8, care vor juca in play-off, 3 tururi (sistem 3/5, etapa dubla cu o zi pauza); pentru locurile 5-8 se vor juca tururi de 2/3 jocuri;
 – o grupa cu echipele de pe locurile 9-N, care vor juca play-out, 2-3 tururi de 2/3 jocuri.
La finalul competitiei se va decerna titlul de campioana al LNBM iar echipele de pe ultimele doua locuri vor juca la inceputul sezonului 2021-2022 un baraj cu echipele de pe primele doua locuri din Liga 1, pentru a stabili echipele care vor intra in LNBM in sezonul urmator (jocurile se vor desfasura conform regulilor LNBM sezon 2021-2022).
– Cupa Romaniei, 2020-2021: in functie de numarul echipelor participante, se vor juca 2-3 tururi si Final 4;
In Cupa Romaniei se joaca dupa aceleasi reguli ca in LNBM, doar regula romanilor difera – fiecare echipa trebuie sa joace cu 2 jucatori romani pe toata durata jocului, dintre care cel putin un jucator roman sa fie U23.
Tragerea la sorti va fi la aceeasi data cu cea pentru LNBM.

Calendarul competitional
LNB Masculin: va incepe in data de 10 octombrie si se va termina in intervalul 02-12 iunie 2021;
Cupa Romaniei, Masculin: va incepe in 03 si 07 octombrie, cu Turul 1, iar Final 4 va avea loc in perioada 05-06 februarie 2021;

Inscrierea in LNBM si CRM: au drept de inscriere cluburile care au participat in LNBM in sezonul 2019-2020, care s-au clasat pe locurile 1-16; Echipele care se inscriu in LNBM, 2020-2021, au obligatia sa participe si in Cupa Romaniei si Supercupa.
Termen limita inscriere LNBM si CRM – 15 iulie 2020.
Tragerea la sorti LNBM si CRM – va avea loc pe 24 august 2020, la sediul FRB, dupa validarea inscrierilor participantilor de catre Consiliul Director.
Taxa inscriere: LNBM si CRM: 10.000 euro (include si taxele de viza si legitimatii pentru sportivi si oficiali). Plata transei 1 din Taxa de inscriere, in valoare de 5000 euro, se va face pana in data de 20 august 2020; plata transei 2 din Taxa de inscriere se va achita inainte de inceperea fazei 2 a LNBM (play-off/play-out)

Conditii de validare:                                                                                
– Datorii catre FRB: cei care nu isi achita integral datoriile catre FRB pana la 20 august vor suporta sanctiunile hotarate de CD.
– Infrastructura: echipele trebuie sa joace in sali omologate cu dimensiuni regulamentare, sa aiba 2 tabele de scor, tabele de 24 de secunde deasupra panourilor, cu resetare la 14 secunde, sa aiba perimetru luminos cu leduri pe panouri, suprafata sa fie din parchet, sa indeplineasca normele de securitate, capacitatea sa fie mai mare de 400 de locur,i sonorizare, internet prin cablu, kituri inregistrare video.
– Litigii salariale cu jucatorii/antrenorii/agentii sau  decizii BAT: sanctiunile  se vor stabili de catre CD, in urma consultarilor cu FIBA, urmarindu-se prevenirea sanctiunilor, limitarea sumelor datorate, determinarea cluburilor sa-si achite datoriile. 
– Participarea in Campionatul National de juniori:
Echipele din LNBM sunt obligate sa aiba 2 echipe de juniori inscrise in Campionatul National U13 – U18, editia 2020-2021. Echipele de juniori pot fi propri sau in colaborare. Daca nu participa in Campionatul National de juniori sau se va rupe colaborarea: sanctiune conform RS LNBM.
– Participare in LNBM 3×3 si CRM 3×3, 2020-2021: nu mai este obligatorie;
– Inscriere in cupele europene:in sezonul 2020-2021 nu mai este obligatorie;
– Perioada de transfer: 03 august – pina cu 72 ore inainte de primul joc din LNBM; echipele, cu exceptia celor care participa in cupele europene organizate de FIBA Europe, vor avea dreptul sa transfere, sa aiba in L18 si sa inregistreze in foaia de arbitraj maxim 6 jucatori straini, indiferent de tara de origine; sunt permise 6 inlocuiri de jucatori straini sau romani pana la 28 februarie 2021; in perioada 01-31  martie 2021 echipele mai au dreptul la un transfer prin care sa inlocuiasca un jucator foarte grav accidentat, cu aprobarea Comitetului Executiv. Echipele participante in cupele europene, organizate de FIBA Europe, au dreptul sa transfere in plus un jucator strain, inainte sau in timpul competitiei internationale, cu drept de joc in LNBM si CRM doar pentru perioada participarii in competitia internationala. In competitiile interne pot sa inregistreze pe foaia de arbitraj maximum 6 straini (indiferent de tara de origine). La incheierea participarii in competitia internationala, echipa respectiva va renunta la unul dintre cei 7 jucatori straini.
– Taxa jucator strain: 1500 euro
 – Taxa transfer jucator roman: 550 lei
– Taxa formare juniori (platita in fiecare an cluburilor formatoare, prin FRB, pentru fiecare jucator nascut 2000 sau mai tanar, pana la varsta de 25 de ani): 2.000 de euro pe an de jucator in LNBM. FRB va directiona banii catre antrenorul care l-a descoperit si cluburile formatoare conform unei proceduri stabilite de CC Antrenori, retinand un comision de 10%. Jucatorul tanar primeste drept de joc numai dupa achitarea taxei de formare.
– Lista jucatorilor cu drept de joc: va fi de maximum 18 jucatori (L18);
– Jucatorii straini: echipele participante, cu exceptia celor care participa in cupe europene, au dreptul sa transfere, sa aiba in lotul largit si sa inregistreze pe foaia de arbitaj maximum 6 straini;
– Regula romanilor:
– in LNBM  – fiecare echipa trebuie sa joace cu cel putin un jucator roman prezent in permanenta pe teren, dar in SF 1 si SF 2 acesta sa fie sub 23 de ani (U23);
– in CRM – fiecare echipa trebuie sa joace cu doi jucatori romani, tot meciul, dintre care cel putin unul dintre acestia sa fie sub 23 de ani (U23).
– Nivelul profesional al antrenorilor: antrenorii cu carnet de antrenor, categoriile senior sau maestru, posesor al licentei FRB de tip „AA” (numai pentru categorie, CC Antrenori va propune o taxa de exceptare); in colectivul tehnic al echipelor vor fi minimum 2 antrenori (antrenor principal si antrenor secund) si maximum 4 antrenori (antrenor principal, 2 antrenori secunzi, 1 director tehnic); directorul tehnic trebuie sa aiba carnet de antrenor; din cei 4 membri ai colectivului tehnic, cel mult unul poate fi strain; antrenorul strain trebuie sa demonstreze ca in ultimii 5 ani a fost antrenor macar in 3 ani in prima liga din tara sa sau in alta tara; 
– Barem arbitraj si comisar: in LNBM si CRM, baremul brut va fi cel din sezonul trecut. Pentru ceilalti oficiali si asistenta medicala, LNBM si CRM, raman aceleasi baremuri din sezonul 2019-2020. Plata baremurilor pentru arbitri si comisar se va face de catre clubul gazda, in baza unui contract incheiat cu arbitrii/comisarii, conform unei proceduri care va fi comunicata ulterior.
– Statistica/inregistrare video (contract FRB): obligatoriu pentru toate echipele din LNBM si CRM.
– Retragere din competitie:
–  retragere inainte de inceperea competiei – sanctiuni: amenda 2.500 euro + se va pierde taxa de inscriere;
– retragere in timpul competitiei – sanctiuni: amenda 5.000 euro + se vor pierde taxa de inscriere si drepturile TV.

In functie de numarul echipelor inscrise si de evolutia pandemiei, Consiliul Director al FRB poate modifica calendarul LNBM si CRM si chiar sistemul competitional.

4. Se aproba cu majoritate de voturi formatul LNBF si CRF, sezonul 2020-2021, dupa cum urmeaza:
Sistemul competitional
– LNBF, 2020-2021: indiferent de numarul de echipe inscrise (14, 13, 12, 10,…6), competitia se va desfasura intr-un format cu o serie unica. Daca in LNBF sunt minim sase echipe inscrise, atunci se va reinfiinta si Liga 1 feminin; daca in LNBF nu sunt minim sase echipe inscrise, atunci se propune organizarea unei ligi unice feminine, dar fara reinfiintarea Ligii 1.
Faza 1 LNBF: se joaca fiecare cu fiecare, tur-retur, N jocuri si se face clasamentul;
Faza 2 LNBF: se formeaza doua grupe:
– grupa 1-8 (6)  – va juca play-off, 3 tururi de 3/5 jocuri (jocurile duble cu o zi pauza intre ele); pentru locurile 5-8 se vor juca tururi de 2/3 jocuri;
– grupa 9-N – va juca play-out, 2-3 tururi de 2/3;
– Cupa Romaniei, Feminin, 2020-2021: se joaca 2 tururi si Final 4; locurile 1-2 din LNBF nu joaca si intra direct in turul 2;
In Cupa Romaniei se joaca dupa aceleasi reguli ca in LNBF (referitor la numarul de straini si regula romanilor).

Calendar competitional
– LNBF va incepe in data de 03 octombrie si se termina in data de 15 mai (varianta in care vor participa 14 echipe).
– CRF va incepe in 07 si 14 octombrie, cu Turul 1, iar Final 4 va avea loc in perioada 27-28 februarie.
– Inscrierea in LNBF si CRF: au drept de inscriere cluburile care au participat in LNBF in sezonul 2019-2020, precum si alte cluburi afiliate la FRB care indeplinesc conditiile de eligibilitate. Un club poate inscrie o singura echipa in LNBF. Cluburile vor depune noul  formular de inscriere si dosarul cu toate documentele necesare validarii inscrierii. Echipele care se inscriu in LNBF, 2020-2021, au obligatia sa participe si in Cupa Romaniei si Supercupa.
Termen limita inscriere – 15 iulie 2020
Taxa inscriere: LNBFsi CRF: 2.500 euro (include si taxele de viza si legitimatii pentru sportivi si oficiali). Plata transei 1 din Taxa de inscriere, in valoare de 1500 euro, se va face pana in data de 20 august 2020; plata transei 2 din Taxa de inscriere se va achita inainte de inceperea Fazei 2 a LNBF (play-off/play-out).
Tragerea la sorti LNBF si CRF – va avea loc pe 25 august 2020, la sediul FRB, dupa validarea inscrierilor participantilor de catre Consiliul Director.

Citește și...

Acest site utilizează cookie-uri. Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul site-ului, pentru a analiza traficul și pentru a-ți asigura o experiență cât mai plăcută. Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugam să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. Accept Mai multe detalii