Istoria Sportului, Sorin Babii a cucerit primul titlu olimpic din istoria tirului sportiv romanesc

S-a născut pe 14 noiembrie 1963 la Arad. Specialist în probele de pistol, Sorin Babii a fost selecţionat în premiera în lotul reprezentativ de juniori al României în 1980. A participat la patru ediţii ale campionatul europene de juniori şi a cucerit şase medalii, una de aur, două de argint şi trei de bronz.

Din 1985 a participat în întrecerile seniorilor fiind prezent la opt Campionate Europene, unde a cucerit 12 medalii (trei aur, sase argint si patru de bronz) şi doua Campionate Mondiale, unde a obţinut două medalii de bronz.

La Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988, a cucerit titlu olimpic la 50 m pistol liber, prima din istoria tirului sportiv românesc la aceasta proba. Patru ani mai târziu, la Barcelona, în 1992, a obţinut medalia olimpica de bronz la pistol cu aer comprimat, după ce a ocupat primul loc in clasament intermediar pana la ultima tragere.

Iniţial, Sorin Babii s-a retras din activitatea compeţionala în 2002, dar a revenit asupra acestei decizii în 2003, iar în 2004, la Atena, a participat la cea de-a şasea ediţie a Jocurilor Olimpice, ca sportiv, egalând recordul stabilit iniţial de atleta Lia Manoliu şi ulterior de canotarea Elisabeta Lipă.

S-a retras definitiv din activitatea compeţionala în 2008.

Sorin Babii a devenit antrenor , iar elevul său Alin Moldoveanu a cucerit titlu de campion olimpic la 10 m pusca cu aer comprimat la Jo  de la Londra din 2012, reeditând perfomanţa profesorului său realizată în urmă cu 24 de ani la 50 m pistol liber.

Sorin Babii deţine gradul de locotent colonel, în rezerva în cadru Ministerul Apărării Naţionale.

Pentru performatele sportive, in 1985 i-a fost acordat titlu de Maestru Emerit  al Sportului.

În 2000 i-a fost conferit Ordinul naţional „Pentru Merit”.

Palmares olimpic

Jocuri olimpice Proba Loc
Atena 2004 10 m pusca aer comprimat 13
Atena 2004 50 m pistol 18
Sydney 2000 10 m pistol aer comprimat 11
Sydney 2000 50 m pistol 9
Barcelona 1992 10 m pistol aer comprimat 3
Barcelona 1992 50 m pistol 5
Seul 1988 10 m pistol aer comprimat 4
Seul 1988 50 m pistol 1
Los Angeles 1984 50 m pistol 11

Palmares competitional

Competitie Proba Loc
Cupa Mondiala Sydney, Australia 2002 10 m pistol aer comprimat 3
Campionatele Mondiale Lahti, Finlanda 2002 50 m pistol 13
Campionatele Europene Zagreb, Croatia 2001 50 m pistol 29
Campionatele Europene Pontevedra, Spania 2001 10 m pistol aer comprimat 16
Campionatele Europene Munchen, Germania 2000 10 m pistol aer comprimat 9
Campionatele Europene Bordeaux, Franta 1999 50 m pistol 19
Campionatele Europene Arnhem, Olanda 1999 10 m pistol aer comprimat 3
Campionatele Europene Zurich, Elvetia 1995 50 m pistol 1
Campionatele Europene Arnhem, Olanda 1990 10 m pistol aer comprimat 3

[themeum_category category=”liga-1-orange” layout=”carousel” title=”Liga 1″ maxpost=”9″] [themeum_category category=”istoria-sportului” layout=”popular” title=”Istoria sportului ” maxpost=”9″] [themeum_category category=”tenis” layout=”carousel” title=”Tenis ” maxpost=”9″]

Citește si...

La mulți ani, Gheorghe HAGI!

Redacția

Topul echipelor care au câștigat de cele mai multe ori Cupa României

Oana B

Ivan Patzaichin, cel mai mare canoist român!

Redacția

Finalele Cupei României la fotbal

Oana B

102 de ani de la primul meci de handbal din România

C. Sabău

Viorica Viscopoleanu, deschizătoarea drumului spre aur în săritura în lungime

Redacția

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More