Istoria Sportului, Teordora Ungureanu a doua gimnasta a Romaniei

S-a născut pe 13 noiembrie 1960 la Reşita.Teordora Ungureanu (Cepoi din 1980, după căsătoria cu gimnastul Sorin Cepoi) a început gimnastica la vârsta de nouă ani, la secţia Clubul Sportiv din Reşita , sub indrumarea antrenorului Andrei Kerekes, iar de 11 ani s-a pregatit la Liceul cu Program de Gimnastică de la Oneşti sub îndrumarea antrenorilor Martha si Bela Karolyi.

[bwl_bnm title=”Ultima ora” show_title=”1″ ticbg=”#FFFF00″ tbg=”#0a0a0a” tfc=”#f7f7f7″ tfs=”14px” pfc=”#0d0d0d” pfs=”15px” inline=”1″ /]

A debutat în competiţiile internaţionale în 1973, la concursurile din Cupa Prieteniei, unde s-a clasat pe locul al doilea la individual compus, iar la un an mai tarziu  a ocupat primele locuri la palale şi bârnă.

În 1974, în finala campionatului naţional de junioare s-a clasat pe primul loc, la egalitate cu Nadia Comaneci, de care o lega şi o frumoasă prietenie.

În 1975, a devenit a două gimnasta a României, prima poziţie fiind ocupată de Nadia. O evoluţie remnarcabilă a avut la concursul preolimpic de la Montreal, din 1975, unde s-a clasat a două la barna şi a ocupat locul al treilea la individual compus şi sol, dar anul de glorie al Teordorei Ungureanu a fost 1976.

În 1976, Teordora Ungureanu a obţinut trei medalii olimpice – două de argint, cu echipa României şi la paralele, unde a fost întrecută de Nadia, şi una de bronz la bârnă- şi a câstigat Turneul campioanelor la Londra, reeditând performanţa Nadiei Comaneci din anul precedent.

În 1978 a facut parte din echipa care a cucerit medalia de argint la CM de la Strasbourg. La Jocurile Mondiale Universitare din 1979 (Mexico), a obţinut trei medalii de aur, la individual compus, paralele şi bârnă, argint la sol şi ehipe şi medalie de bronz la sarituri.

După retragerea din activitatea competionala a facut parte dintr-o trupa în cadrul Circului Cornea, după care, timp de opt ani , a activat ca antrenoare în Franţa.

Din 1993 s-a stabilit in SUA unde, alături de soţul sau, a condus clubul de gimnastică „Dynamic Gymnastics” din statul New York.  Teordora Ungureanu a devenit totodată şi arbitru internaţional

A primit titlu de Maestru Emerit al Sportului, iar în anul 2000 i s-a conferit Crucea Nationala „Serviciul Credincios”, clasa I.

În 2001, a fost inclusă în International Gymnastics Hall of Fame.

Palmares olimpic

Jocuri olimpice Proba Loc
Montreal 1976 barna 3
Montreal 1976 echipe 2
Montreal 1976 individual compus 4
Montreal 1976 paralele inegale 2

[themeum_category category=”handbal” layout=”carousel” title=”Handbal” maxpost=”9″] [themeum_category category=”istoria-sportului” layout=”popular” title=”Istoria sportului” maxpost=”9″]

Citește si...

La mulți ani, Gheorghe HAGI!

Redacția

Topul echipelor care au câștigat de cele mai multe ori Cupa României

Oana B

Ivan Patzaichin, cel mai mare canoist român!

Redacția

Finalele Cupei României la fotbal

Oana B

102 de ani de la primul meci de handbal din România

C. Sabău

Viorica Viscopoleanu, deschizătoarea drumului spre aur în săritura în lungime

Redacția

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More