Jocurile Olimpice de iarna prima editie, Chamonix 1924

 Datorită obiecțiilor și rezervelor manifestate de câțiva conducători ai mișcării olimpice din vremea aceea Jocurile olimpice de iarnă și-au făcut debutul în condiții grele și sub un nume fals: “Săptămâna Internațională a sporturilor de iarnă”. Acesta a fost motivul pentru care francezul Gaston Vidal, subsecretar de stat, deschizând jocurile de la Chamonix, a evitat expresia “Jocurile olimpice de iarnă”, fiind nevoit să folosească următoarea formulă de compromis: “Proclam deschiderea întrecerilor la sporturile de iarnă de la Chmonix, organizate cu ocazia celei de-a opta olimpiade a erei moderne, sub înaltul patronaj al Comitetului Internațional olimpic”. 
 
Se cuvine a reamintit câteva situații mai deosebite de la aceste jocuri. Norvegianul Thorleif Haug,” Regele schiorilor olimpici ” A impresionat nu atât prin câștigarea patru medalii, cat mai ales prin maniera detașată în care șa întrecut adversarii. În probele de patinaj viteză s-a remarcat Clas Thunberg (Finlanda), supranumit “Normi pe gheață “. Întrecerile de Bob 4/5 persoane, la care diferența între Bob-uri era pe atunci de secunde întregi, au revenit chiar la prima ediție coborâtorilor elvețieni. Canada, patria hocheiului, a câștigat turneul.
 
Dorința de a participa la jocuri s-a făcut simțită și în România, atât în rândurile sportivilor, cat și printre conducătorii unor organizații sportive. Bunele lor intenții sau lovit de nepăsarea sau chiar ostilitatea Oficialităților, ceea ce a dus la absența țării noastre de la aceste întrecere olimpice.
 
Sub titlul ” Iorgul Arsenie” din R.Vâlcea face un apel pentru participare unei echipe române particulare, in ziarul ” Ecoul sportiv ” din 30 decembrie 1923. Până la urmă, doi sportiv românii, iorgu Arsenie și Tita Rădulescu s-au deplasat la Chamonix. Și au participat la concursurile pre olimpice, cucerind chiar trei cupe. Ei nu au putut lua startul în concursul olimpic propriu-zis, întrucât pentru aceasta trebuiau să fie minimum patru concurenți din aceeași țară. 
 
În ciuda acestui eșec, speranțele sportivilor români aveau să reușească peste câțiva ani, odată cu apropierea ediției a doua a jocurilor olimpice de iarnă.

Informații Olimpice

  • 25 ianuarie – 4 februarie 1924
  • 16 de tari participante
  • 294 de sportivi participanti : 281 barbati, 13 femei
  • 4 sporturi incluse in programul olimpic
  • 14 de probe; 12 masculine, 1 feminine, 1 mixta
  • 14 de medalii inmanate: 38 barbatilor, 5 femeilor
  • 15 de medalii de aur inmanate: 12 barbatilor, 2 femeilor
  • 126 de medalii de argint inmanate: 12 barbatilor, 2 femeilor
  • 126 de medalii de bronz inmanate: 13 barbatilor, 2 femeilor
  • 12 de tari au obtinut puncte
  • 10 de tari au obtinut medalii
  • 7 tari au obtinut medalii de aur

   
  Sportul unește oamenii – Cadoria jocurile olimpice de iarna prima editie, chamonix 1924Iubitorii-de-sport-ofera-cele-mai-multe-cadouri-1024x154Iubitorii de sport ofera cele mai multe cadouri
  Sportul înseamnă sanatate jocurile olimpice de iarna prima editie, chamonix 1924sport-proiect-logo-pt-linksport proiect logo pt link

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *