La mulți ani, Nadia Comăneci!

Una dintre cele mai mari sportive și gimnaste din România și din lume. Nadia Comăneci, sportiva care a scris istorie în girmnastica internațională, împlinește duminică 56 de ani. A facut cunoștința cu gimnastica la vârsta de 5 ani, pe timpul grădiniței. A fost selectionată de antrenorul Marcel Duncan și legitimată la AS Flacărea Onești.

De la varsta de 7 ani, in orasul sau natal, in cadrul celei dintai institutii scolare cu program de gimnastica din tara noastra (unde va functiona si Centrul national de gimnastica, unitate care ii va purta numele ), N. C. s-a pregatit, mai intai, sub indrumarea antrenorilor Martha Karoly si Valeriu Munteanu; din 1971, a fost antrenata de Bela si Martha Karoly. Dupa 1977, in anumite perioade , s-a pregatit la Bucuresti, cu antrenorii Iosif Hidi, Gheorghe Condovici, Atanasia Albu (septembrie 1977 – august 1988 ),Gheorghe Gorogoi, Anca Grigoras ( aprilie 1980 –august 1981 ).
La varsta de 11 ani, castiga primul sau titlu de campioana nationala absoluta, iar la 11 ani si jumatate, concureaza la categoria maestre, unde ocupa locul III. La Campionatele Internationale de Gimnastica ale Romaniei, din 1973, cucereste 5 medalii de aur. In 1974, obtine primul ei mare succes peste hotare, castigand locul I la individual compus, in cadrul Concursului Prietenia de la Gera (Republica Democrata Germana).
La CE din 1975, de la Skien, ca un preludiu la JO din 1976, la varsta de numai 14 ani , are o prestatie de excelenta, cucerind 4 medalii de aur –la individual compus, sarituri, paralele si la barna -, precum si medalia de argint la sol.
Cea mai insemnata izbanda sportiva a repurtat-o la JO din 1976, de la Montreal – care, datorita performantelor stralucitoare obtinute de foarte tanara gimnasta din Onesti, a intrat in istoria sportului drept Olimpiada Nadiei Comaneci: la cei 15 ani ai sai, Nadia primeste 7 note de la 10 (primele in istoria concursurilor oficiale de gimnastica!) si stabileste un record absolut: 20 de puncte, la paralele. Cu acest prilej, cucereste: 3 titluri de campioana olimpica –la individual compus, la paralele si barna; medalia de bronz la sol; locul IV la sarituri si cu echipa Romania, titlul de vicecampioana olimpica.
La JO din 1980, de la Moscova,intra in posesia a 2 titluri de campioana olimpica, la sol si la barna, precum si a medaliilor de argint, la individual compus si in proba pe echipe. La CM din 1978, de la Strasbourg , cucereste prima medalie de aur la barna – obtinuta la mondiale – pentru gimnastica romaneasca si 2 medalii de argint, la sarituri si cu echipa. In 1979, la CM de la Forth Worth (SUA), aduce o contributie esentiala la castigarea de catre lotul feminin de gimnastica al Romaniei a primului titlu de campioana mondiala pe echipe (389,550 p.). La editia din 1977 a europenelor de la Praga, se claseaza pe locul I, la individual compus si la paralele si pe locul II la sarituri, gimnastele romance fiind nevoite sa paraseasca competitia, la jumatatea finalelor pe aparate (din cauza incorectitudinilor de arbitraj la proba de sarituri ). La Copenhaga, 1979, cucereste 3 titluri de campioana europeana, la individual compus, sarituri si la sol, dar si o medalia de bronz, la barna. Cucerind de 3 ori consecutiv titlul de campioana continental, intra definitiv in posesia Cupei Europei , fiind prima gimnasta de pe continentul nostrum care reusea aceasta performanta. Numarul total al medaliilor castigate de Nadia Comaneci la JO, CM SI CE se ridica la 25, din care 16 de aur.
In 1975, cucereste Trofeul Campionilor, la Londra, iar in 1979, la Cupa Mondiala, desfasurata la Tokio, se claseaza pe locul I la sol si la sarituri, pe locul II, , si pe locul III, la individual compus. In 1981, la Universitatea de la Bucuresti, obtine 5 medalii de aur. La acest palmares remarcabil se adauga titlurile de campioana nationala si numeroasele medalii, in special de aur, castigate in diverse competitii si turnee international, precum si aprecierile deosebite ale spectatorilor si specialistilor.
A fost considerate o gimnasta perfecta, un adevarat fenomen, impunandu-se prin gratie,precizie, armonie, simt artistic, amplitudine si indrazneala in abordarea unor elemente de mare dificultate. S-a scris despre ea ca reprezinta desavarsirea in sportul pe care-l practica, fiind, totodata, o gimnasta incantatoare si uimitor de expresiva, stralucitoare si plina de temperament, care a adus o nota deosebita, originala nu doar in acrobatica. In codul de punctaj al FIG, la paralele, sunt incluse doua elemente care-I poarta numele: coborarea Comaneci si salt Comaneci. A primit numeroase premii si distinctii internationale, de asemenea, numele , realizarile si performantele remarcabile ale N.C. au fost incluse in Hall of Fame-ul gimnasticii mondiale din Oklahoma (o originala galerie a celebritatilor din randul asilor acestei discipline sportive). In 1975, este declarata cea mai buna sportive a Romaniei si din Balcani (BTA) , iar in 1976, cea mai buna sportive din lume (UPI). In 1984 i-a acordat Ordinul Olimpic de argint, pentru meritele deosebite in domeniul sportului si servicii remarcabile aduse cauzei olimpice.

Sursa muzeulsportului

[themeum_category category=”stiri” layout=”carousel” title=”” maxpost=”9″]

Citește si...

Aur după 52 de ani. Felicitări, Rareş Toader!

Oana B

U-BT Cluj-Napoca părăsește turneul final al Cupei României după o înfrângere cu CSO Voluntari

Redacția

U-BT Cluj-Napoca pornește la drum în Cupa României cu un duel împotriva celor de la CSO Voluntari

Redacția

Rareș Toader, Record Național de sală în Cehia: 21,21 metri la aruncarea greutății! 

Redacția

Mihai Silvășan: Este o înfrângere foarte dureroasă

Redacția

CSM Târgovişte s-a calificat în optimile Cupei Challenge

Oana B

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More