Marian Dragulescu, primul sportiv care a obţinut o medalie la individual compus

S-a născut pe 18 decembrie 1980 la Bucureşti. A început să practice gimnastica în 1988, la vârsta de 7 ani, sub îndrumarea profesorului Petre Sacerdoteanu, după ce a mers mai întâi câteva luni la karate şi câteva la înot. Talentul său a fost repede remarcat de specialişti . A fost legitimat la Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti, unde s-a pregătit cu antrenorul Dănuţ Grecu, acelaşi  care, împreună cu Aurelian Georgescu, Ştefan Gal şi Adrian Sandu, l-a antrenat şi la lotul naţional.

A intrat în istoria gimnasticii masculine românesti drept primul sportiv care a obţinut o medalie la individual compus – bronz, în 2000, la Campionatele Europene de la Bremen şi a cucerit două titluri mondiale, la sol şi sărituri, în 2001, la Campionatele Mondiale de la Gent.

A fost primul gimnast din lume care, la sarituri, a executat o săritura extrem de spectaculoasa şi dificilă in acelaşi timp care acum îi poarta numele.

Prima dată s-a retras din activitatea competitionala în 2002, dar nu a stat departe de sala decât câteva luni. La finele anului 2009, Marian Drăgulescu  s-a retras din nou, dar a revenit în 2011, pentru a participa la JO de din 2012. Spre supărarea sa nu a fost selecţionat în echipa olimpică şi s-a retras din nou, o vreme antrenând copii la CS Dinamo Bucuresti, alaturi de fostul său coleg Marius Urzica.

A revenit spectaculos in 2015 şi a cucerit medalia de argint la sărituri la Campionatele Mondiale de la Glasgow, fiind primul gimnast român care şi-a asigurat prezenta la JO de la Rio de Janeiro, din 2016.

Pentru întreaga activitate sportivă a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului.

În 2001 a fost declarat cel mai bun sportiv al României şi a primit  „Premiul Naţional pentru Sport”.

Palmares olimpic

Jocuri olimpice Proba Loc
Rio 2016 sarituri 4
Beijing 2008 echipe 7
Beijing 2008 sarituri 4
Beijing 2008 sol 7
Atena 2004 echipe 3
Atena 2004 individual compus 8
Atena 2004 sarituri 3
Atena 2004 sol 2
Sydney 2000 echipe 6
Sydney 2000 individual compus 13
Sydney 2000 sol 6

Palmares competitional

Competitie Proba Loc
Campionatele Europene Berna, 2016 sarituri 2
Campionatele Europene Berna, 2016 sol 2
Campionatele Mondiale Glasgow, Marea Britanie 2015 sarituri 2
Campionatele mondiale Londra, Marea Britanie 2009 sarituri 1
Campionatele Mondiale Londra, Marea Britanie 2009 sol 1
Campionatele Europene Volos, Grecia 2006 echipe 2
Campionatele Europene Volos, Grecia 2006 sarituri 1
Campionatele Europene Volos, Grecia 2006 sol 2
Campionatele Mondiale Aarhus, Danemarca 2006 sarituri 1
Campionatele Mondiale Aarhus, Danemarca 2006 sol 1
Campionatele Europene Debrecen, Ungaria 2005 sol 1
Campionatele Mondiale Melbourne, Australia 2005 sarituri 1
Campionatele Europene Ljubliana, Slovenia 2004 echipe 1
Campionatele Europene Ljubliana, Slovenia 2004 individual compus 1
Campionatele Europene Ljubliana, Slovenia 2004 sarituri 1
Campionatele Europene Ljubliana, Slovenia 2004 sol 1
Campionatele Mondiale Anaheim, SUA 2003 echipe 5
Campionatele Mondiale Anaheim, SUA 2003 individual compus 6
Campionatele Mondiale Anaheim, SUA 2003 sarituri 2
Campionatele Mondiale Anaheim, SUA 2003 sol 4
Campionatele Mondiale Debretin, Ungaria 2002 sarituri 7
Campionatele Mondiale Debretin, Ungaria 2002 sol 1
Campionate Europene Patras, Grecia 2002 echipe 1
Campionate Europene Patras, Grecia 2002 sarituri 1
Campionatele Mondiale Gent, Belgia 2001 echipe 6
Campionatele Mondiale Gent, Belgia 2001 individual compus 9
Campionatele Mondiale Gent, Belgia 2001 sarituri 1
Campionatele Mondiale Gent, Belgia 2001 sol 1
Campionatele Europene Bremen, Germania 2000 echipe 2
Campionatele Europene Bremen, Germania 2000 individual compus 3
Campionatele Europene Bremen, Germania 2000 sol 1
Campionatele Mondiale Tianjin, China 1999 sarituri 4
Campionatele Europene Sankt Petesburg, Rusia 1998 echipe 3

Citește si...

31 de ani de când Explorări devenea prima campioană națională din provincie

Oana B

La mulți ani, Gheorghe HAGI!

Redacția

Topul echipelor care au câștigat de cele mai multe ori Cupa României

Oana B

Ivan Patzaichin, cel mai mare canoist român!

Redacția

Finalele Cupei României la fotbal

Oana B

102 de ani de la primul meci de handbal din România

C. Sabău

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More