Mihaela Penes a castigat titlul olimpic la Tokyo

In copilarie a practicat inotul, handbalul si baschetul, dar influentata de mama sa, fosta sportiva, a ales in cele din urma atletismul, proba de aruncarea sulitei.

In 1963, sub indrumarea profesorului Lixandru Pandele, a devenit recordmana si campioana nationala de juniori. A fost legitimata la CS Dinamo Bucuresti, avandu-l ca antrenor pe Ioan Benga, iar in timpul studentiei s-a antrenat si cu profesorul Titus Tatu.

In primavara lui 1964, a debutat in competitiile internationale, iar in toamna a participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo unde a cucerit titlul olimpic la aruncarea sulitei. Patru ani mai tarziu, la JO din Mexico City, a cucerit medalia de argint.
Intre cele doua editii al JO, a cucerit patru titluri de campioana nationala si tot atatea de campioana balcanica.

Dupa retragerea din activitatea competitionala a fost antrenor, apoi antrenor federal in cadrul Federatiei Romane de Atletism (FRA), dupa care a devenit secretar general adjunct al FRA.

In 1990 s-a angajat la Comitetul Olimpic Roman (COR), iar din 1995 a devenit sef al compartimentului international al COR. In perioada ianuarie – aprilie 1999 a fost secretar general al COR.

In ultimii ani s-a retras din viata publica.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar in anul 2000 i-a fost conferit Ordinul national „Pentru Merit” in grad de ofiter. sursa Cosr

Palmares olimpic

Jocuri olimpice Proba Loc
Mexico City 1968 aruncarea sulitei 2
Tokyo 1964 aruncarea sulitei 1

Citește si...

31 de ani de când Explorări devenea prima campioană națională din provincie

Oana B

La mulți ani, Gheorghe HAGI!

Redacția

Topul echipelor care au câștigat de cele mai multe ori Cupa României

Oana B

Ivan Patzaichin, cel mai mare canoist român!

Redacția

Finalele Cupei României la fotbal

Oana B

102 de ani de la primul meci de handbal din România

C. Sabău

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More