Olimpismul Românesc la ceas aniversar

Mișcarea olimpică din România a sărbătorit 103 ani de la înființarea Comitetului Olimpic Român (COR). Potrivit istoricilor, pe 27 martie 1914 se consideră că a luat naștere COR. La aceasta dată, la cererea lui George Plagino, membru al Comitetului Internațional Olimpic (CIO) pentru România (în perioada 1908-1948), au fost  desemnați primii delegați ai României la Congresul Internațional CIO din iunie 1914, de la Paris, informează site-ul oficial al COSR.

Cei dintâi membri ai COR au fost George V. Bibescu, dr. Ion Costinescu, Ion N. Camarasescu, prof. G Murgoci, C. Tzigara-Samurcas, Carol Davila-Pia, Dinu Cesianu, Grigore Caracostea, ing. C. Iliescu – Branceni, Ion Nicolaescu, George Iconomu și George Plagino, în prezent Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) numărând 122 de membri.

În cei 103 ani de istorie sub semnul celor cinci cercuri olimpice, sportivii români au cucerit 307 de medalii, din care 306 (89 de aur, 95 de argint si 122 de bronz) la Jocurile Olimpice de vară, de la prima ediție care a avut loc la Paris, în 1924, până la ediția de la Rio, din 2016, și una de bronz, la bob doua persoane, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Grenoble, din 1968.

În 2004, anul în care pe 23 aprilie Comitetul Olimpic Român (COR) a devenit Comitetul Olimpic si Sportiv Român (COSR), olimpismul românesc a sarbatorit 90 de ani de existență, printre invitații de marcă prezenți la aniversare numărandu-se Jacques Rogge, președintele CIO de la acea vreme. Thomas Bach, actualul președinte al Comitetului Internațional Olimpic, a fost prezent la rândul său, la București, în 2014, cu ocazia aniversării centenarului mișcării olimpice din România.

Un alt moment important al istoriei recente a miscarii olimpice din Romania a avut loc in 2013. Octavian Morariu, cel de-al 15-lea presedinte al forului olimpic roman si cel dintai conducator dupa transformarea COR in COSR, a fost confirmat membru CIO pentru Romania pe data de 10 octombrie 2013, la Buenos Aires (Argentina), unde au avut loc intalnirea Biroului Executiv al CIO si cea de-a 125-a Sesiune a CIO, dupa 15 ani in care Romania nu a mai avut niciun reprezentant in cadrul forului olimpic international.

Sportul înseamnă sanatate
Contact NsaTV

Leave a Reply

Your email address will not be published.