Start în cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Olimpic al Tineretului European Braşov 2013

Cea de-a 11-a ediţie de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European a fost deschisă, printr-o impresionantă ceremonie, desfăşurată pe arena Liceului Sportiv de la poalele Tâmpei.

tortaA fost un moment istoric pentru România, moment care a păstrat modelul deschiderii Jocurilor Olimpice. La festivităţi au participat delegaţiile celor 45 de ţări europene , sub privirile unor invitaţi de marcă, precum Jacques Rogge, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Patrick Hickey, preşedintele Asociaţiei comitetelor olimpice europene, sau primul ministru al României,Victor Ponta. Primul moment solemn a fost reprezentat de intonarea imnului naţional al României. Rând pe rând, au trecut prin faţa oficialităţilor şi publicului, sportivii ţărilor participante, purtând steagul ţărilor lor şi primind aplauze generoase.

Ceremonia a continuat cu discursurile oficialităţilor române şi ale forurilor olimpice, primului ministru al guvernului României revenindu-i onoarea de a declara deschisă a 11-a ediţie, de iarnă, a Festivalului Olimpic al Tineretului European. Spectatorii şi oficialităţile au ascultat şi imnul olimpic şi au asistat la ridicarea drapelului olimpic. Nu a lipsit nici ştafeta flăcării olimpice, care a pornit de la Primăria Braşov şi s-a oprit pe arena Liceului Sportiv, unde s-a desfăşurat momentul aprinderii flăcării olimpice, care va fi transportată în Poiana Braşov, unde va lumina şi încălzi pe toată durata desfăşurarii Festivalului Olimpic al Tineretului European. Pe ultima parte a drumului flăcării olimpice, aceasta a fost purtată, în incinta arenei Liceului Sportiv, de doi multiplii medaliaţi la Jocuri Olimpice, campionate mondiale sau europene, scrimerii Rareş Dumitrescu şi Mihai Covaliu.

Ultimului i-a revenit misiunea de a purta flacăra olimpică pe ultima parte a traseului şi de a aprinde torţa din incinta arenei. A fost un moment istoric : pentru prima dată, flacăra olimpică a fost aprinsă pe teritoriul României, la Braşov, pentru o competiţie găzduită de ţara noastră, sub însemnul cercurilor olimpice. Respectând ceremonialul de deschidere al jocurilor olimpice, a urmat jurământul olimpic,rostit de sportivi, arbitri şi antrenori, momente nelipsite de la astfel de ceremonii.

Printre spectatorii, care au umplut până la refuz tribunele, s-au aflat şi foste glorii ale sportului braşovean, sportivi sau antrenori, care au scris istorie în sportul românesc şi care au primit invitaţii de a asista la ceremonie. Două dintre fostele glorii ne-au oferit declaraţii:

Antrenor emerit Tănase Tănase :

,,Mă bucur mult că am ajuns să trăiesc să văd flacăra olimpică aprinsă în România şi, mai ales, la Braşov, acolo unde mi-am adus o contribuţie importantă la dezvoltarea sportului. Am fost şi sunt încă un polisportiv şi preţuiesc tot ceea ce ţine de valorile olimpismului. Cred că această ediţie a Festivalului Olimpic al Tineretului European va fi un succes.”

Antrenor emerit Gheorghe Ferariu :

,,Este un moment esenţial pentru dezvoltarea sportului românesc. Suntem cu toţii mândri că flacăra olimpică a poposit la Braşov. Acest lucru va face cunoscut Braşovul şi România în Europa şi în lume.”

Jacques Rogge, președintele Comitetului Olimpic International:         

“Dragi sportivi, mă adresez în primul rând vouă, viitoarei generaţii a marilor sportiv europeni. Pe parcursul zilelor care urmează veţi trăi într-o atmosfeeră olimpică precum campionii pe care îi umăriţi la televizor, aceia care v-au făcut să visaţi, aceia pe care încercaţi să-i depăşiţi, să-i admiraţi. Veţi trăi alături de experienţa sportivă şi o experienţă culturală, educatională, de neuitat. Bineînţeles unii dintre voi veţi câştiga medalii iar alţii vor avea mai puţin succes, cu toate acestea să vă amintiţi că cel care trece primul linia de sosire este câştigătorul, dar nu va fi neapărat un campion, un campion este persoana care îşi depăşeşte limitele şi care concurează fără a se dopa şi bazându-se pe fair play şi respectând pe deplin regulamentele. Aşa cum aţi urmat exemplul idolilor voştrii este rândul vostru acum să deveniţi exemplu pentru  cei mai mici decât voi. Astăzi este poate începutul unei lungi călătorii sportive. Sper ca această călătorie să vă conducă către cea dea doua ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret Lillehammer 2018 sau poate chiar mai sus la Jocurile Olimpice de Iarnă Soci 2014. Este cel mai bun lucru pe care mi-l doresc pentru voi şi vă mai doresc ca toate aceste vise să vi se îndeplinească”.

Patrick Hickey, președintele Comitetului Olimpic European:

“Acestea sunt jocurile voastre. Vă invit să vă bucuraţi şi să profitaţi de această mare experienţă sportivă şi să legaţi noi prietenii”

George Scripcaru, președintele Comitetului de Organizare F.O.T.E.:

“Este o mare onoare pentru România şi un privilegiu pentru oraşul Braşov să găzduiască acest eveniment major, ce reprezintă o oportunitate fără precedent pentru întreaga regiune de a se face cunoscută drept una dintre cele mai bune destinaţii a sporturilor de iarnă din Europa. Mă simt onorat să-i salut şi să le doresc bun venit tuturor oaspeţilor noştri la Braşov, oraşul ridicat în jurul unui munte, cum îmi place să-l numesc, care este acum oraşul dumneavoastră şi al Europei”.

Victor Ponta, prim-ministrul României:

                “Domnule Preşedinte, domnule primar, dragi participanţi, stimaţi organizatori, voluntari, invitaţi, în numele României, ţara organizatoare îmi revine deosebita onoare să declar deschisă a 11-a ediţie al Festivalului Olimpic al Tineretului European”.

romania fote 2013fote 2013 deschideredeschidere fotevictor ponta fote dechidere

Citește si...

Aproape 10.000 de participanți la semimaratonul din București

Redacția

Finala Ligii Naționale începe duminică, la Cluj-Napoca!

Redacția

Rareș Toader, record al competiției în Dubai!

Mircea M

Gloria și-a luat revanșa în fața echipei Dunărea Brăila, în Liga Florilor

Mircea M

România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți pentru Euro 2024

Redacția

S-au stabilit sferturile de finală ale Cupei României la handbal masculin

Mircea M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More