Handbal Club Zalău încheie turul cu o victorie

Meci intens disputat în Sala Sporturilor „Horia Demian” în care favorita şi-a respectat cartea de vizită ! Victorie fără emoții pentru Handbal Club Zalău în meciul cu Universitatea iar la finalul turului, zălăuncele ajung pe locul 7 cu 21 de puncte.

A fost un meci fără istoric. Zalăul şi-a demonstrat şi fructificat superioritatea valorică prin faptul că a controlat ostilitățile, s-a aflat la conducerea jocului, a dat goluri spectaculoase, dar a avut şi câteva ratări incredibile, Raluca s-a remarcat prin intervenții sigure, iar unele miraculoase, a avut apărare atentă şi speculativă, ce mai, jocul zălăuancelor a prezentat toate ingredientele care să-i permită lui Tadici siguranța de a-şi rula lotul în mitanul secund.

Clujencele au jucat foarte determinat, au fost extrem de înverşunate şi motivate, apărându-se de multe ori la limita sportivității, depăşind însă uneori această graniță fragilă. Arbitrajul, nu a prea fost consecvent în decizii, luând de multe ori decizii contradictorii, arbitrând şi în compensație, inflamând astfel aiurea spiritele în tribună, unde o parte din suporterii clujeni, extrem de vocali, exagerați şi absurzi în unele aprecieri verbale la adresa jocului, ar fi dorit ca evenimentele din teren să decurgă exact aşa cum îşi doresc – să sancționeze orice la Zalău şi să lase liber jocul cam dur al clujencelor.

Fetele de la U, dacă ar fi şi în restul etapelor pe care le mai au de jucat la fel de determinate şi arțăgoase ca în meciul cu Zalăul, s-ar putea salva de la retrogradarea directă (unde din păcate s-a înscris deja Braşovul datorită situației scandaloase de acolo, ce a influențat negativ naționala, nu doar echipa locală) şi ar ajunge la barajul de menținere în prima liga pe care de ce nu, l-ar putea câştiga. Am luat meciul cu Zalăul ca posibil etalon al evoluției lor ulterioare pentru că clujencele au tratat acest meci ca pe o finală, ca şi cum totul ar depinde de evoluția din acest meci … şi da, mai au de jucat în acest mod – ca nişte leoaice pentru a-şi apăra puii (reputația şi renumele) – încă 12 ‘finale’.

Zalăul a început jocul în apărare, cu Raluca Kelemen in poartă, şi cu jucătoarele de câmp Cristiana Nica, Teodora Popescu, Irina Ivan înlocuită pe atac cu Andreea Tecar, Alexandra Severin, Dana Abed Kader, Andreea Mihart.

Iar Clujul a avut mingea pe atac, şi la start le-a avut pe Cristina Boian, Patricia Moraru, Ioana Necula, Diana Lazăr, Larissa Araujo, pivotul Florina Chintoan şi portarul Viorica Țăgean.

Zalăul începe în forță, ajunge la 1-4, cu Raluca care îşi face in poartă deja simțită prezența, având 2 parade extraordinare la 1-2 in fața Dianei Lazăr şi a Cristinei Boian, ambele în aceeaşi fază de atac a Clujului, după care apără şi un şut de la Patricia Moraru, dar însă nu il mai poate apăra pe cel din următorul atac (2-4 in minutul 8). Andreea Tecar activă pe atac, gol (1-2) şi 7m obținut dar ratat de Dana Abed Kader. Pe o superioritate datorată eliminării lui Florina Chintoan, Tecar loveşte din nou în minutul 11 (2-5) după ce se remarcă pe rând cele două portărițe. Zalăul ia avânt, ajunge la 2-8 in minutul 18, cu 3 goluri înscrise fără replică primul de Cristiana Nica în inferioritate numerică la prima eliminare a Alexandrei Severin, al doilea de Larisa Şerban, dintr-un 7m obținut de Tecar, iar al treilea de Sabrina Lazea, care a avut şi o evoluție sigură in apărare unde şi-a adus aportul cu brio. În minutul 20 scorul ia proporții, ajunge la 3-10, vinovate fiind Nica şi Abed Kader. Clujul nu se lasă, revine la 5 goluri (5-10) peste un minut, prin 2 goluri ale lui Chintoan şi Larissa Araujo, între care se intercalează o mare ratare a lui Nica, care, ajunsă singură pe semicerc o evidențiază pe Viorica Țăgean. Înscriu apoi pe rând, atât zălăuancele cât şi clujencele, astfel că diferența fluctuează între 5 şi 6 goluri – chiar dacă Teo Popescu primeşte o eliminare în această perioadă – iar apoi creşte la 7 goluri în minutul 26′ (7-14) printr-un 7m obținut de Teo Popescu şi executat de Şerban. Înscriu pe rând apoi Boian respectiv Tecar, iar la 8-15, apare în minutul 29 accidentarea gravă a lui Diana Lazăr. O nouă eliminare a lui Severin considerată la faza accidentării lui Lazăr, pe nedrept vinovată de acest fault, care dacă a fost totuşi să fie fault, a fost unul banal de joc cu un final nedorit, fault care nu putea fi pedepsit nici cu eliminare nici cu 7m, proteste în van ale lui Tadici, 7m transformat de Necula (9-15), câte un gol înscris apoi de ambele părți, prin cele două extreme dreapta, Nica respectiv Boian … şi prima repriză s-a închis la 10-16.

Repriză secundă a debutat cu Zalăul în atac, aflat în dublă inferioritate numerică, cu Cristiana Nica, Dana Abed Kader, Teodora Popescu, Andreea Mihart şi portarul Raluca Kelemen. După aproape 40 de secunde, Zalăul va avea o formulă de 5 jucătoare de câmp prin intrarea lui Alexandra Severin şi în această perioada va da un gol prin Andreea Mihart, dar va şi primi unul din 7m de la Ioana Necula. Ulterior la expirarea eliminării date la bancă, Zalăul şi-a putut folosi din nou formula cu Andreea Tecar în atac şi Sabrina Lazea în apărare. Urmează a doua eliminare a lui Teo Popescu cu 7m-ul acordat Clujului transformat în gol de Larissa Araujo, după care Zalăul vine şi ea cu un gol din 7m (Larisa Şerban). ‘Careul’ de goluri din timpul inferiorității numerice a Zalăului este completat de Patricia Moraru respectiv Cristiana Nica, iar scorul devine 13-19 în minutul 34. Urmează 5 minute de secetă ratări peste ratări, totul începe cu Abed Kader care marcată strâns aruncă la poartă, dar respinge portărița Clujului, apoi vine rândul să se remarce şi Kelemen la şutul lui Necula.

Vede şi arbitrul luarea în brațe a lui Teo Popescu de către Necula şi o elimină pe clujeană, dar zălăuancele ratează din nou atât prin Nica ce o face mare pe Țăgean cât şi prin Tecar ce trimite peste poartă. Mihart înscrie golul care sparge gheața în minutul 40 (13-20) pe superioritea numerică a Zalăului. După ce dă gol în minutul 42 şi scorul devine 15-22, Severin urmează a fi eliminată uşor în minutul 43 şi fiind la a treia eliminare primeşte roşu. Cu 2 goluri mascate, Severin a ieşit cu capul sus, după lupte purtate pe semicercul advers, cu pătrunderi ce au destabilizat apărarea adversă. Situația dificilă a fost trecută cu bine de Zalău, un moment psihologic fiind şi parada lui Kelemen la aruncarea lui Boian, în faza următoare eliminării definitive a lui Severin. A fost o intervenție de moral a portăriței Zalăului spre a-şi ține concentrată echipa pentru restul de 17 minute rămase. Şi un prim pas a fost făcut. A primit doar un gol pe această inferioritate numerică, şi acela de la Ana Maria Mincu (16-22). Mihart îşi continuă evoluția eficientă din repriza secundă printr-un nou gol (16-23 in minutul 46). Apoi Moraru e vocală pe o aruncare, spre a atrage atenția asupra ei pentru a obține 7m cu eliminare. Are parte doar de un 7m, şi e gol înscris de Necula. Moraru înscrie pe contraatac şi în minutul 47, Clujul reduce diferența la 5 goluri (18-23). Jocul e pe contre, Tecar înscrie, Kelemen apără un şut al lui Mincu, dar nu mai apără apoi aruncarea lui Moraru ce a fructificat un contraatac pornit de la ratarea lui Şerban (19-24 în minutul 49). Nebunie totală, 7m ratat de Şerban pentru că Țăgean apără cu piciorul lângă bara laterală, Mihart înscrie din nou pe extremă (19-25 în minutul 51), Lazea o contrează pe aruncare pe Mincu, este eliminată, iar Necula înscrie din nou de la 7m. Urmează pentru Zalău o bară laterală stângă la o aruncare a lui Nica (curat ghinion), dar şi un gol pe contraatac pentru Teo Popescu (20-26 în minutul 52). Al cincilea gol din repriza secundă al extremei stânga Mihart se pune între golurile Clujului date de Boian şi Dindiligan (22-27 în minutul 54). În minutul 56 apare o eliminare bizară la Abed Kader. Ea este sancționată pentru un fault la centrul terenului la Araujo. Abed Kader îi lasă mingea, dar nu se îndepărtează de Araujo, braziliancă care repune mingea în joc trimițând-o direct in ea, în minutul 56′ zălăuanca fiind astfel eliminată pentru că nu a respectat distanța la repunerea mingii de către ‘clujancă’. Kelemen apără apoi din nou, acum un 7m la Necula, Gabriela Vrabie are din păcate două ratări ce o evidențiază pe portărița clujeancă, iar apoi Lazea înscrie ultimul gol al Zalăului, 22-28 în minutul 58. Dar a urmat eliminarea lui Ivan şi Clujul a înscris două goluri ce au redus diferența la final la 4 goluri în favoarea Zalăului, 24-28.

Joc gestionat perfect de profesorul Tadici, care la adăpostul unui avantaj confortabil asigurat de o apărare puternică şi întărită de paradele portarului ce i-au oferit apărării o siguranță sporită, şi un atac eficient şi percutant, şi-a rulat lotul pe parcursul reprizei secunde în care au mai intrat şi au jucat fără inhibiții încercând să respecte indicațiile tactice primite de pe margine, Amalia Coman, Gabriela Vrabie, Larisa Şerban ori portărița Sara Abed Kader.

Jocul mult prea pătimaş al lui U care a vrut să-i arate lui HCZ cine-i şeful, prin toate modalitățile, mai mult sau mai puțin regulamentare, a degenerat într-o adevărată luptă pe semicerc, HCZ trebuind musai să replice pentru a-şi demonstra superioritatea prin calitatea şi consistența jocului prestat de valoroasele ei jucătoare, a fost taxat ciudat de arbitri. La capitolul eliminărilor de 2′, U a avut 4, câte 2 pe repriză, iar HCZ a avut 9 (!?), 3 în prima repriză şi 6 în a doua repriză (inclusiv cea dată la bancă). Eliminările din tabăra Clujului au fost gestionate de Zalău mai bine pe atac şi mai puțin bine în apărare, înscriind în toate patru (6 goluri) şi primind 2 goluri în două dintre ele, câte un gol în câte o eliminare din fiecare repriză. Cele 3 eliminări cu care a fost sancționat Zalăul în prima repriză au fost gestionate relativ bine de HCZ cu 3 goluri înscrise, câte unul în fiecare inferioritate, dar şi cu 2 goluri primite într-una dintre ele. Zalăul a trecut cu bine peste dubla inferioritate de aproximativ 40 de secunde de la începutul mitanului secund, dând un gol dar şi primind unul în restul de un minut şi jumătate rămas până la expirarea eliminării date la bancă. În inferioritățile din repriză secundă pe care le-a avut Zalăul, în două dintre ele a dat câte 2 goluri, dar a primit tot atâtea. Iar într-o altă inferioritate din mitanul secund, Zalău a dat gol fără să primească. A treia eliminare a lui Severin, cea care a avut loc in minutul 43 (uşor acordată pentru că e handbal nu baschet unde se fluieră orice atingere) a venit la o diferență de 7 goluri în favoarea Zalăului, diferență care se menținea de vreo 3 minute, redusă apoi la 6 goluri printr-un gol al Clujului. Ultima eliminare a jocului a fost dată la Ivan în minutul 58 pentru o ținere a adversarei – deficitul lui U era de 6 goluri, au urmat însă în ultimele aproape 2 minute, 2 lovituri de 7 m înscrise de Araujo, şi Clujul a pierdut doar la 4 puncte.

În ceea ce priveşte loviturile de 7m, Clujul a avut nu mai puțin de 12 lovituri (4 în primul mitan, iar 8 în al doilea) concretizate pe tabelă de Necula (7 goluri, 3 în prima repriză, iar 4 în a doua când a avut şi o ratare) şi de Araujo (3 goluri în al doilea mitan, după ce a ratat unul în primul mitan). Iar Zalăul, expertă a atacului pe semicerc, care şi la Cluj a avut incursiuni rapide cu plimbarea mingii pe semicerc cu schimbări bruşte de direcție şi pătrunderi frontale ce-şi forțează adversarele să se apere în semicerc, a avut 8 aruncări de la 7m – 6 dintre ele au fost în prima jumate a meciului, primul ratat de Nica, dar finalizat pe recuperare de Dana Abed Kader care a deschis scorul, si ulterior a ratat următorul 7m, iar celelalte 4 au fost înscrise de Larisa Şerban, care în a doua jumate a meciului le-a executat şi pe celelalte două 7m-uri primite de zălăuance, punctându-l pe primul şi ratându-l pe al doilea).

Toate fetele Zalăului s-au remarcat prin evoluții care au contribuit la victorie, Andreea Mihart cu 7 goluri, Larisa Şerban cu 5 goluri din 7m, Andreea Tecar cu 5 goluri, Cristiana Nica şi Dana Abed Kader cu câte 3 goluri, Alexandra Severin şi Teodora Popescu cu câte 2 goluri,  Sabrina Lazea cu 1 gol, precum şi portărița Raluca Kelemen ce a avut multe intervenții reuşite.

La Cluj s-au evidențiat marcatoarele de la 7m: Ioana Necula cu 7 goluri şi Larissa Araujo cu 4 goluri (1 gol nu a fost din 7m), dar şi Patricia Moraru cu 6 goluri, Cristina Boian cu 3 goluri, Florina Chintoan cu 2 goluri, Ana Maria Mincu şi Alexandra Dindiligan cu câte un gol, ori portărița Viorica Țăgean şi Diana Lazăr.

Ziua meciului

Sala Polivalentă Craiova

Meciul: TVR 2

#: TVR 1

Ziua meciului 15 ianuarie 2020
(15 ianuarie 2020)

Meciul: TVR 1
Ziua meciului 23 ianuarie 2020
(23 ianuarie 2020)

Clasament Liga Florilor 2019-2020

# Echipa Pts J JC JP E GM GP Dif
1 43 18 14 3 1 488 405 83
2 43 17 14 2 1 467 386 81
3 36 18 11 4 3 473 423 50
4 35 18 11 5 2 464 437 27
5 30 17 10 7 0 453 425 28
6 27 17 9 8 0 434 418 16
7 27 17 8 6 3 422 409 13
8 27 17 9 8 0 410 401 9
9 27 18 9 9 0 403 414 -11
10 19 17 6 10 1 405 441 -36
11 9 17 3 14 0 362 440 -78
12 6 18 2 16 0 433 533 -100
13 4 18 1 16 1 387 470 -83

FOTO ©️ Krisztian Bucsi

Sportul înseamnă sanatate
Contact NsaTV